Piquet jr. se do F1 nevrátí

Otec a syn Piquetové, kdy se junior ještě těšil přízni F1 | foto: Lotus F1 Team

Aféra známá jako "crashgate" v Singapuru 2008 znamenala pro syna trojnásobného mistra světa Nelsona Piqueta de facto konec jeho kariéry v F1, i když ne okamžitý. Současný mistr formule-e ale zvažoval, zda do nejvyšší kategorie ještě jednou nezamíří.

Nelson "Nelsinho" Piquet jr. ve 14. kole Grand Prix Singapuru 2008 zabořil svůj renault do bariéry, čímž vydláždil cestu k vítězství svému týmovému kolegovi Alonsovi. Později se kolem tohoto incidentu rozpoutal obrovský skandál, obviňující Piqueta jr., Flavia Briatoreho a hlavního inženýra Pata Symondse z plánované havárie. Výsledky jsou známé - zatímco Briatore a Symonds byli odsouzeni a poté omilostněni, Piquet jr. už se do F1 nevrátil a musel nadále žít s nálepkou podvoníka.

Nelsinho se nyní opakovaně k celému případu vyjádřil pro Universo's Grande Premio. "Proč byly osudy nás tří tak rozdílné? Protože jsem v F1 nezůstal. Hned po tom incidentu jsem šel závodit do USA. Dokonce když o mě rok poté projevilo zájem Toro Rosso, raději jsem nabídku odmítl."

Devětadvacetiletý Brazilec si stále myslí, že je obětí celé aféry. "V Singapuru jsem udělal něco, co po mě bylo žádáno, novináři to pak obrátili v něco obřího. Měl jsem úspěchy, ale tohle je zastínilo. Pořád se o tom mluví, hlavně lidé malé mysli, ale já se k tomu nevracím, mám teď úspěch ve formuli-e. Jsou tu vyrovnané vozy, stejné podmínky pro všechny."

Tahle sestava se postarala o velký skandál formule 1 | foto: Lotus F1 Team

Piquet jr. právě Formuli E a F1 srovnává: "Když jsem přišel do Formule E, neměl jsem žádné potíže. Ve Formuli 1 to bylo něco jiného, tam mě srovnávali s Alonsem a on byl prostě lepší. Navíc jsem byl pod tlakem."

Peníze jsou podle nynějšího šampiona Formule E to hlavní, proč nejde realizovat "přestupy" mezi jednotlivými sériemi a také důvodem, proč on se do F1 téměř najisto už nikdy nevrátí. "Kdybych měl pět až deset milionů dolarů, měl bych všechny dveře dokořán. Dnes už není až tak důležité, kdo jste a co umíte, abyste mohl vstoupit do F1, musíte mít v ruce podobný šek," tvrdí Piquet jr. 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy