Pirelli nechce svobodnou volbu pneumatik

Pirelli zatím revoluci ve výběru pneumatik nepovolí. | foto: Pirelli

Jednou z možných variant oživení závodů byl návrh, aby si piloti mohli vybírat pneumatiky z celé škály nabídky dodavatele pneumatik, nikoli pouze ze dvou vybraných typů směsí určených pro ten který závod.

Nyní Pirelli vyloučil možnost svobodné volby ze směsí, které budou nabídnuty pro rok 2016. Původní návrh předložila stáj Force India a Strategická skupina F1 jej přijala jako jedno z hlavních opatření ke zlepšení úrovně závodů formule 1.

Předpokládalo se, že návrh získá podporu jak jednotlivých týmů, tak FOM i FIA. Nyní se však zdá situace složitější. Objevily se zprávy, že by výrobce pneumatik Pirelli mohl svou nabídku směsí pro rok 2016 rozšířit od čtyř až po šest. Italské periodikum Omnicorse uvedlo, že za těchto okolností Pirelli nesouhlasí, aby si stáje volily typ pneumatiky podle vlastního výběru.

"V žádném případě," vyjádřil se pro italský Omnicorse jeden z činitelů Pirelli. "Kvůli atraktivitě nemůžeme riskovat ztrátu bezpečnosti. Máme na stole několik nápadů, ale jsme přesvědčeni, že pro týmy bude nejlepší, aby nadále vybírazy z omezené škály kterou pro daný okruh považujeme za nejvhodnější."

Dodal také konkrétní příklad: "Aby to bylo jasné - na Silverstone, Spa nebo v Suzuce nikdy neuvidíte superměkké pneumatiky."

Omnicorse se domnívá, že Pirelli vypracuje následující scénář - pro každou trať zvolí tři "přijatelné" směsi, po následné konzultaci s týmy pak vybere dva preferované typy pro závod.

 

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy