Kubica o svých šancích v F1

Robert Kubica se s F1 nedobrovolně rozloučil po sezóně 2010. | foto: Lotus F1 Team

První polský pilot v dějinách formule 1 a vítěz Grand Prix Kanady 2008 připouští, že formule 1 se mu pomalu vzdaluje. Sice se svého snu o návratu nehodlá vzdát, ale také je realistou.

Třicetiletý rodák z Krakova v roce 2011 po těžké havárii v rallye utrpěl zranění, která ho vyřadila z účasti ve formuli 1. Ačkoliv už od té doby opět usedl za volant závodního vozu, zranění ruky mu znemožnilo návrat do formule 1. Není to jediný případ - v roce 1990 se zřítil s vrtulníkem italský pilot Alessandro Nannini a po těžkém zranění ruky se mu také se uzavřela jeho kariéra v F1, ačkoliv bratr slavné zpěvačky Gianni Nannini ještě dále závodil v jiných motoristických kategoriích.

"Naděje umírá až poslední," tváří se Kubica optimisticky, "ale jsem také realistou." Dle jeho vlastních slov by v současné době byl schopen řídit vůz F1 jen na některých tratích, jinde by mu bylo jeho zranění překážkou. "Kdyby mi někdo řekl »Roberte, pokud shodíš 10 kilo, které máš navíc, budeš moci příští rok startovat na Monze«, tak pro to udělám všechno... jenže váha není jediný problém."

Kubica také popisuje okamžiky po své nehodě v rallye: "Ocitl jsem se v situaci, kdy jsem si musel stanovit nové cíle. Nové proto, že už nemohu překonávat ty předchozí, bylo potřeba je nahradit takovými, které jsou v mých možnostech," uvádí Kubica. 

Formuli 1 moc často v současné době nesleduje, připustil ale, že se mu zdá méně atraktivní, protože vozy jsou pomalejší. "To ale neznamená, že není zajímavá. Úvodní kola rozhodně zaostávají, protože pokud bych to poměřil s rokem 2008, tak nyní tento úsek trvá o nějakých osm minut déle," vzpomíná Kubica. "Když jsme třeba testovali tři dny, tak jsme byli ke konci opravdu vyčerpaní, stačilo ubrat v jednom kole o tři desetiny a hned jsme pocítili úlevu," uzavírá Kubica.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy