První oficiální kritika kvalifikací

Názory na nové změny, které vstoupily v platnost v letošní sezoně jsou zatím vesměs kladné, ale včera vystoupil prakticky nejvlivnější muž Formule 1 se zdrcující kritikou. Na mušku si vzal systém kvalifikace, který se dle něj neosvědčil.

Systém kvalifikace je rozhodně tou největší změnou, která byla letos v F1 představena. Poté, co v sobotní kvalifikaci překvapivě zvítězil mladičký Fernando Alonso se Bernie Ecclestone nechal slyšet, že piloti nejedou na hranici a když dokončí svoje letmé kolo, pouze se na své soupeře dívají bez možnosti něco změnit, pokud jsou tito lepší. Podle něj se nebojuje a v sobotu chybí duch staré kvalifikace.

Kritika je jasným způsobem namířena proti Mezinárodní automobilové federaci (FIA), která protlačila na vlastní pěst pravidlo o nemožnosti pracovat na vozech mezi 2. kvalifikací a závodem. Díky tomu je sobotní kvalifikace naprosto nepřehledná, neboť nikdo neví, jak je který vůz těžký a jaké použil pneumatiky, neboť je vše podřízeno zvolené strategii pro nedělní závod. Aby nevzniklo podezření! Ecclestone stál pevně za změnami v F1, ale zmíněná nemožnost upravovat vozy před závodem, byla zavedena bez konzultace s ním, nebo týmy a pravdou je, že skutečný kvalifikační boj se odehrává pouze v pátek.

Když byl dotázán, zda hodlá intervenovat ve věci změny tohoto pravidla odpověděl kladně. Podle něj je v pořádku, že FIA hodlá z F1 znovu udělat show, ale dle něj v sobotu žádná k vidění nebyla.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy