Modré vlajky beze změny

Tato trojice musí zdolávání opozdilců řešit hodně často. | foto: Daimler AG

Šéfové týmů F1 se vyslovili proti změnám v pravidlech používání modrých vlajek. Debata byla součástí širší výměny názorů ohledně zvýšení atraktivity závodů Grand Prix.

FIA v posledních dnech uspořádala několik setkání s cílem pozměnit některá pravidla pro rok 2016, aby pro diváky byly závody atraktivnější. Poté, co neprošel návrh na znovuzavedení doplňování paliva během závodu, přišly na přetřes některé další ideje, mezi něž patří i volná volba kombinací pneumatik pro závod.

V paddocku Grand Prix Kanady i Rakouska se rovněž debatovalo o upřesnění pravidel používání modrých vlajek. Záměrem bylo umožnit pilotům předjížděným o kolo více času k vytvoření prostoru pro předjíždějícího. Vyskytla se teorie, že pokud by vůz o kolo či více zpět neuvolnil cestu co nejdříve, mohl by být závod zajímavější a pro piloty v čele i namáhavější. 

Článek 20.6 sportovních pravidel F1 říká: "Jakmile vůz dostihne jiný monopost, který má v závodě ztrátu jednoho či více absolvovaných kol, musí jeho pilot umožnit soupeři předjetí při první vhodné příležitosti. Pokud jezdec mající ztrátu nejeví snahu nechat se předjet, bude mu tato povinnost signalizována modrými vlajkami." Není řídkým jevem, že piloti jsou penalizování za neuposlechnutí signalizace různými způsoby. 

Bylo oznámeno, že FIA se tímto pravidlem hodlá opět zabývat, když návrh na změnu užívání modrých vlajek před několika lety neprošel, ale opět se ozvala vlna nesouhlasu. Někteří zástupci týmů se domnívají, že v případě takové změny by mohl pilot se ztrátou jednoho či více okruhu dokonce způsobit nehodu s vážnými následky. Protože se zdá, že nedojde k žádné dohodě, nedá se předpokládat, že by v této oblasti nastala nějaká výrazná změna. "Tato otázka byla předmětem diskuzí, ale nepadlo žádné rozhodnutí, takže se nedá předpokládat, že by v krátkodobém horizontu nastaly nějaké změny," potvrdil mluvčí FIA.

Možná k tomu přispěla i vzpomínka na Grand Prix ještě na starém rakouském okruhu v roce 1983. Vedoucí trojice Tambay, Arnoux a Piquet dostihla o kolo zpět jedoucího Jariera. Ten tak dlouho hledal místo, kde by pustil Tambaye kupředu, až se před Francouzovo Ferrari dostal jak Arnoux tak Piquet. Jarier se svému krajanovi po závodě omluvil, že prostě nevěděl, jak situaci vyřešit. Ovšem podobných případů, kdy zdolávání opozdilců významně ovlivnilo závod, najdeme podstatně více.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy