Brundle příjemně překvapen novými pravidly

Expilot Formule 1 Martin Brundle, dnes působící jako komentátor ITV F1, je s novými pravidly spokojen. Přesto mu k dokonalosti chybí dvě základní úpravy. Na kvalitě změn dle něj ubírá především sobotní kvalifikace.

Konečné hodnocení změn, které v australské Grand Prix vstoupily v platnost, učiní až vyhodnocení divácké sledovanosti, nicméně názor odborníka, který již může změny posoudit z obou stran není nezajímavý.

„Dle mého byl pátek mnohem lepší, neboť sobota je problematická v tom, že je těžké odhadovat další vývoj,“ prohlásil Brundle. Celkově si myslí, že změny přinesly zlepšení, zvláště v pátek se opravdu nestačil při komentování nudit. Sobotní kvalifikace je však podle něj pro komentátory i diváky jen těžce čitelná kvůli možnosti různé hladiny paliva ve vozech.

Dále srovnává samotný systém kvalifikace. Na nové i na původní vidí jednu základní výhodu, kterou ta druhá nemá. „Při starém systému byla 20-30 minut relativně nuda, ale posledních 20 minut bylo fantastických. Na novém systému je pro mne největším přínosem to, že vidím každý vůz. Viděl jsem tak všechny vozy ve všech zatáčkách,“ vysvětlil Brit.

První věcí, kterou by určitě změnil je používání náhradního vozu, neboť je dle něj nesmyslem, aby pilot seděl na boxové zídce a tratil čas jen proto, že jeho vůz má technické problémy. A druhou pak zrušení zákazu dotankování před závodem, tedy návrat k letmým kolům s prakticky prázdnou nádrží. Případně doporučuje před kvalifikací vůz zvážit, aby bylo jasné, s jakým množstvím paliva startuje.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy