Úprava Konkordské dohody by měla přinést klid

Formulí 1 zmítají problémy, různé názory a krok za nimi rozpaky nejen laické i odborné veřejnosti, ale především pak těch, kteří celý kolotoč uvádějí do pohybu a tím není nikdo jiný, než sponzoři. A na tohle má Bernie Ecclestone nos.

Nepříznivou situaci vycítil mezi prvními již před několika lety a hned začal směřovat závody F1 do pro ni netradičních míst. Také nyní vystoupil s rázným názorem a řešením složité situace. Zdá se, že Mezinárodní automobilová federace (FIA) při snaze o snížení nákladů a získání zpět poněkud ztracené autority postupuje jako slon v porcelánu. Automobilky angažované ve Formuli 1, chtějí proinvestované peníze zpět pokud možno ihned a ještě s tučným výdělkem. Bernie Ecclestone musí jako šedá eminence F1 situaci ukormidlovat.

Požaduje proto, aby se do začátku světového šampionátu vyřešily spory ohledně nových, již v platnost uvedených pravidel pro letošní sezonu. Nepřímo tak požaduje zažehnání možného arbitrážního soudu mezi týmy McLaren a Williams proti FIA. Následovat by měla korekce stávající Konkordské dohody, jenž určuje základní podmínky platné pro šampionát F1 a účast v něm. A právě její úpravou, přesněji její aktualizací pro současné změny, vidí Ecclestone řešení stávající situace, přestože platnost současné smlouvy je až do roku 2007. „Dosud platná smlouva neodpovídá situaci současné F1 a z tohoto důvodu musí dojít co nejdříve k její změně,“ prohlásil Ecclestone pro The Times. „Naším úkolem je najít nové znění Konkordské dohody, kterou budou všechny týmy ochotny respektovat,“ dodal.

Automobilky sdružené v GPWC, připravující konkurenční sérii pro F1, by se měly podle něj vyjádřit, jaké změny požadují a co je pro ně přijatelné. Bernie Ecclestone viní tyto společnosti z toho, že chtějí převzít kontrolu nad seriálem aniž by za to něco zaplatily.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy