Německý okruh Hockenheimring

Bucknum, Ronnie | foto: Lucky Strike B.A.R Honda

Příští víkend se koná VC Německa na upraveném okruhu v Hockenheimu, devatenáctitisícovém městě ve spolkové republice Baden-Württemberg.

29. května 1932 hostil okruh Hockenheimring první závod motocyklů, tehdy ještě na trojúhelníkové trati bez zpevněného povrchu. V roce 1938 byla trať přestavěna do oválu Palatine Ring. Motodrom byl vybudován roku 1957.

Formule 1 do Hockenheimu zavítala poprvé 2. srpna 1970, kdy se z vítězství radoval Rakušan Jochen Rindt. Nastálo se sem F1 přestěhovala v roce 1977 s jedinou výjimkou roku 1985, kdy se Velká cena Německa konala na Nürburgringu. Sedmdesáté výročí slavil Hockenheimring roku 2002, kdy byl přestavěn a přejmenován na Hockenheimring Baden Württemberg. Zmizely dlouhé lesní rovinky a okruh byl zkrácen a přebudován tak, aby mohl co největší počet diváků sledovat monoposty během závodu co nejvícekrát a co nejdéle.

Závodní rekord okruhu 1:14,917 drží Kolumbijec Juan Pablo Montoya na Williamsu, který zde loni suverénně zvítězil 65 sekund před Davidem Coulthardem a Jarnem Trullim. Montoya loni vybojoval i pole-position a do první řady se s ním postavil týmový kolega Ralf Schumacher.

Současný Hockenheimring měří 4.574 m a závod je vypsán na 67 okruhů, tedy na vzdálenost 306,458 km. Velká cena Německa bude dvanáctým závodem letošní sezóny a začne ve 14 hodin středoevropského letního času.

Foto: Lucky Strike B.A.R Honda

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy