Hodnocení výkonnosti jezdců v Malajsii: Nejtvrději brzdil Ricciardo

Ricciardo, Daniel | foto: Red Bull Content Pool

Jak si vedli piloti dle oficiálního hodnocení výkonnosti (tzv. performance ratingu) založeného na telemetrických datech v Malajsii?

Po Austrálii jsme se podívali na hodnocení rychlosti průjezdu zatáčkami, kde byly McLareny čtvrté nejrychlejší (více zde), po Velké ceně Malajsie se zaměříme na údaje o brzdění tak, jak je v průběhu přenosů poskytuje oficiální web Formule 1.

Co je to hodnocení výkonnosti (performance rating)?
V průběhu závodu se na základě hrubých telemetrických údajů vyhodnocuje pět klíčových kategorií: agresivita (aggression), brzdění (braking), přetížení v zatáčkách (cornering), zatáčení (steering) a práce s plynem (throttle).


Hodnocení dílčích oblastí výkonností po Velké ceně Malajsie

Pokud má například jezdec nejvíce vstupů přes volant (korekce při průjezdu zatáčkami), dostává desítku, zatímco pilot pracující s volantem nejméně dostává jedničku. Ostatní jezdci dostávají relativní známky mezi tím. Tyto údaje jsou během závodu aktualizovány každých pět sekund, jejich průměr poté dává celkový výkonnostní rating jezdce v závodu.

Brzdění: Ricciardo s Maldonadem v Sepangu na špici
Skóre při brzdění odráží to, jak tvrdě pilot zpomaluje do zatáček. Toto číslo je počítáno z rozdílu v rychlosti od zmáčknutí pedálu po jeho uvolnění, rozdíl je poté vydělen časem stráveným na brzdě. Stejně jako u ostatních kategorií jsou porovnávány hrubé údaje pro každý vůz a jezdci jsou dle toho hodnoceni od 1 do 10. Pilot s nejvyšším skóre při brzdění je ten, kdo nejrychleji zpomalil, a tedy nejtvrději brzdil.


Srovnání nejtvrději brzdících pilotů v Sepangu (zdroj: formula1.com)

Jak vidíte z grafu, Ricciardo byl nejprudčeji brzdícím jezdcem Velké ceny Sepangu po většinu závodu, což je zřejmě výsledkem toho, že tvrdě bojoval s jinými piloty, který se ho snažil předjet. Z televizních záběrů bylo ostatně dobře zřejmé, jak jeho brzdy dostávaly zabrat - na konci cílové rovinky se z nich linula oblaka černého kouře.

V závěru se v této oblasti zlepšili Nasr, jenž se snažil dostihnout Grosjeanův Lotus, a Verstappen útočící na svého týmového kolegu Sainze, což se mu v 48. kole také povedlo.

Boj o pódium
Zajímavé bylo, že se vítězný Vettel nikdy v tomto hodnocení nedostal mezi nejlepší, přesto si dokázal vybudovat a udržet potřebné vedení nad dvojicí Mercedesu. K tomu přispěly okolnosti závodu: jízda na čistém vzduchu a jízdní styl. Ke konci mírně polevoval, naopak Rosberg přidával poté, co se na začátku zdržel v boxech během safety car fáze.


Brzdění v Malajsii - Vettel proti Mercedesům (zdroj: Formula1.com)

Merhi a McLareny při brzdění zaostávali
Mezi nejhorší při hodnocení brzdění patři s Marussia (nastoupila pouze s jedním vozem) a McLareny. Merhi začínal jako nejhorší, protože s vozem moc kilometrů letos neujel, jeho důvěra však během závodu rostla a skóre rostlo.

Horší výsledek u McLarenů byl dán nízkými maximálními rychlostmi (Alonso byl na rovinkách druhý a Button čtvrtý nejpomalejší - více zde), proto do zatáček nemuseli tak prudce zpomalovat. Ani jeden z jejich vozů však do cíle nedojel. V zatáčkách i tentokrát patřili mezi špičku, což potvrzuje kvality šasi a jeho dobrou aerodynamickou výkonnost v rychlých zatáčkách.


McLareny se v brzdění mohly měřit leda tak s Marussií (zdroj: Formula1.com)

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy