Alonso: McLaren za dva týdny zrychlil až o 1,5 sekundy. Honda ale spokojená není

Alonso, Fernando | foto: Honda Racing F1

Fernando Alonso si pochvaluje zlepšení, které McLarenu dosáhl v Sepangu během dvou týdnů od posledního závodu v Melbourne. Honda však s výsledky spokojená není, ztráta je stále velká.

"Auto je mnohem lepší. Během zimy jsme zažívali spoustu problémů po čtyřech či pěti kolech, dnes jsme ale ujeli 45 kol s nulou problémů - vše klapalo dle předpokladů," hodnotí Alonso výkony svého McLarenu v pátečních trénincích na Velkou cenu Malajsie. V obou ztratil na nejrychlejší Mercedes 2,7 sekundy.

"Jsem zvědavý, jestli zítra bude suchá kvalifikace a o kolik se zlepšíme. V Melbourne jsme na pole position ztratili 4,6 sekundy, tady si myslím, že budeme v rozmezí 3 - 3,5 sekundy. Jde tedy o zisk 1 či 1,5 sekundy za dva týdny, takže pokrok dobrý," pokračuje Španěl.

Vůz MP4-30 se podle něj snadno ovládá, což mu dodává důvěru a může ho tlačit na limit. Obzvlášť ho potěšila spolehlivost za velkého horka, kdy teplota dráhy dosahovala až 60 °C.

"Má poslední zkušenost z testů byla taková, že jsme ujeli 7, 9 nebo 11 kol a něco se pokazilo. Dnes jsme dokončili zcela normální program a vozu se nic nestalo. Byl mnohem konkurenceschopnější než v Austrálii, celkově jde tedy pro tým o velmi dobrý pátek. Víme, že zaostáváme o tolik, že se to v prvotní fázi velmi snadno vylepšuje," uvědomuje si Alonso.

"Zlepšujeme aerodynamický balík, získáváme větší porozumění pohonné jednotky a také dosahujeme lepší interakce mezi všemi, kdo na autě pracují. V každém kole se něco naučíme. Auto so chová konzistentně a snadno se ovládá, proto se můžu cítit jistě a tlačit ho na limit.

Měli jsme dnes akorát nějaké potíže s konzistencí při brzdění, ty bychom ale měli být schopni přes noc vyřešit. Já se cítím skvěle - dnešek jsem si moc užil," říká pilot McLarenu, který dnes nastoupil poprvé od své havárie při testech v Barceloně.


Fernando Alonso se v Malajsii vrátil po pěti týdnech za volant závodního monopostu
(foto: Honda Racing F1)

Šéf týmu Eric Boullier zůstává při zemi: "Od Melbourne jsme tvrdě pracovali na zlepšení šasi i pohonné jednotky, rozhodně vidíme výsledky těchto snah. Je to velmi povzbuzující, protože to poukazuje na to, že se ve vývojovém programu ubíráme správným směrem - stále však máme hodně co stahovat, než budeme moci pravidelně bojovat s vozy kolem nás."

Sportovní ředitel Hondy Jasuhisa Araj dodává: "Úpravy pohonné jednotky fungovaly v obou trénincích. Stále je ale před námi velká ztráta, takže já s dnešními výsledky spokojený nejsem. Spolehlivost je povzbuzující, stále však máme lehké obavy v určitých oblastech, protože horko je zde jako vždy největší výzvou pro všechny soupeře."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 15 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy