Marko: Mercedes svůj náskok ještě zvýšil, Formuli 1 tím škodí

Marko, Helmut | foto: Red Bull Racing

Odborný poradce Red Bullu, Helmut Marko, se obouvá do Mercedesu. Letos postavili ještě rychlejší auto než minulý rok, proto nás podle něj čeká nudná sezóna a další pokles zájmu.

Marko je po první kvalifikaci sezóny znechucen tím, kolik na své konkurenty ztrácejí: "Náskok Mercedesu se ještě zvětšil. Znamená to, že nás čeká poměrně nudná sezóna. Když jsme byli na čele my, museli jsme třikrát či čtyřikrát ročně předělávat křídla, která byla příliš flexibilní... Ale dobrá, bude ubývat diváků a zájem půjde dolů."

"Potřebujeme, aby závodění bylo atraktivní a ne formuli, v níž si inženýři obrovskými peněžními částkami vytvářejí svůj vlastní svět. Máme motorovou formuli, která je tak složitá, že v ní nemůžete ujet vzdálenost závodu na plný plyn, protože byste to se spotřebou či motorem nezvládli.

Potřebujeme jako za starých dobrých časů opět pohonnou jednotku s výkonem 1000 koní, kterou můžete prohánět na maximum. A kdo s ní bude nejlepší, zaslouží si vyhrát. Souboj by neměl probíhat pouze v rámci umění inženýrů," stěžuje si Marko pro Sport Bild.

Jeho Red Bull v dnešní kvalifikaci obsadil až 7. (Ricciardo) a 13. příčku (Kvjat). V týmu však nejsou spokojeni s pohonnou jednotkou Renaultu, u které nedošlo k navýšení výkonu, navíc se ovládá mnohem hůře než v předsezónních testech (více zde). Na rovinkách dnes evidentně ztrácela (viz analýza sektorů).


Jezdci Red Bullu se opět dívají na Mercedesy jen z uctivé vzdálenosti (foto: Pirelli)

Šéf Mercedesu Niki Lauda ale nad Markovým láteřením jen mává rukou: "Tady jde o automobilové závody. Všichni mají stejné možnosti. Když Marcel Hirscher [rakouský lyžař, pozn. red.] všechny na lyžích zajezdil o tři sekundy až po uši, nikdo se na takové hlouposti neptal."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 63 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy