Katar schvaluje ambiciózní plán na uspořádání nočního závodu F1

Ricciardo, Daniel | foto: Red Bull Racing

Po týdnech spekulací o možném uskutečnění Velké ceny Kataru arabská monarchie potvrdila, že usiluje o uspořádání závodu Formule 1.

Emír Tamím ibn Hamad al-Sání, vládce Kataru, potvrdil oficiální snahu o přilákání vrcholné události motorsportu. Velkou cenu by ale nehostil okruh v Losail, kde od roku 2004 závodí MotoGP, ale silniční trať poblíž v nové části města.

Viceprezident FIA Nasír Chálíf Al Attíja, jenž je šéfem Katarské federace motorsportu (QMMF) uvedl, že vláda stojí za úsilím dokončit přípravy závodu se záměrem pomoci v propagaci Lusailu. Velká cena by se podle něj mohla jet již příští rok, pravděpodobnější je spíše uskutečnění o rok později.

Panovník Al-Sání schválil požadavek na podporu bezpečnostní kampaně FIA, který mu nedávno zaslal její prezident Jean Todt. Ta si s Katarem v posledních měsících vybudovala dobré vztahy, na sklonku minulého roku tam uspořádala také slavnostní ceremoniál s předáváním cen.

Bernie Ecclestone ale nedávno uvedl, že osud závodu v Kataru bude záviset na Bahrajnu, který ho má právo vetovat. Výkonný ředitel bahrajnského závodu šejk Salman bin Isa Al Chalífa popřel, že by to bylo součástí smlouvy. Připustil ale, že by se Velká cena Kataru bez jejich podpory zřejmě neobešla. Pro další závod na Středním východě podle něj není prostor, s nápadem by proto nesouhlasil.


Katar by v blízké budoucnosti rád uspořádal noční závod F1
(ilustrační foto: McLaren)

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy