Red Bull: Mercedes byl neuvěřitelný, s nespolehlivým Renaultem jsme zaostávali

Ricciardo, Daniel | foto: Red Bull Racing

Šéf Red Bullu Christian Horner uvádí, že to, co v sezóně 2014 dokázal Mercedes, je "opravdu neuvěřitelné." Kvůli nespolehlivému Renaultu sice byli nekonkurenceschopní, uznává však, že k určitému zlepšení došlo. Očekává, že změny ve vztahu k Renaultu se od sezóny 2015 začnou více projevovat.

Rakouský tým přitom se Sebastianem Vettelem v F1 dominoval v předchozích čtyřech ročnících, letos nadvládu převzal jeho německý soupeř, když si Lewis Hamilton v posledním závodě v Abú Zabí zajistil titul mistra světa a porazil svého týmového kolegu Nica Rosberga. O konstruktérském titulu se přitom rozhodlo již dříve.

Mercedes si podle Hornera zaslouží uznání za to, jak vstoupil do nové éry přeplňovaných 1,6litrových V6 motorů s pokročilým systémem pro rekuperaci energie: "Myslím, že náskok Mercedesu byl větší, než jsme čekali. Obávali jsme se, že budeme mít ztrátu, ale v žádném případě v takovém rozsahu, jaký jsme viděli."

"Myslím, že v první řadě musíme Mercedesu pogratulovat - odvedl skutečně neuvěřitelnou práci na své pohonné jednotce. S Renaultem jsme byli v nejhorší ze všech situací v tom, že jsme byli s nespolehlivým motorem nekonkurenceschopní.

Ale patří jim všechna čest za to, že problémy s nespolehlivostí motoru vyřešili. "Nyní se potřebujeme opravdu zaměřit na výkonnostní deficit," pokračuje šéf Red Bullu, jenž usiluje o uvolnění pravidel pro zmrazujících motory, protože se obává delší nadvlády Mercedesu.


Red Bull kvůli motoru Renault sezóna moc nevyšla, Horner ale očekává, že provedené změny budou mít v příštích sezónách velký vliv na jejich výkonnost (foto: Red Bull Racing)

"Myslím, že Mercedes strategicky investoval více než Renault. Bylo to něco, o čem jsme věděli a v čem jsme na Renault tlačili, ale žel jejich změny ve vedení přišly příliš pozdě na to, aby se to v tom roce projevilo. Ale doufám, že budou mít velký vliv v příštích několika sezónách.

Myslím, že filozofie pojmutí Red Bullu jako továrního týmu a spolupráce jako s partnerem místo se zákazníkem byla tím, co jsme potřebovali změnit, protože pohonné jednotky musí být plně integrovány," dodává Horner pro Autosport.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 15 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy