Smedley: Bezchybný Massa je zpět na vrcholu

Massa, Felipe | foto: Williams F1 Team

Ředitel výkonnosti Williamsu Rob Smedley chválí pilota Felipeho Massu, jehož forma v závěru sezóny stoupala.

Letošní sezónu nezačal Brazilec šťastně, když jej v první zatáčce úvodní Velké ceny Austrálie sestřelil Kamuj Kobajaši s Caterhamem. Poté prožil dalších pár smolných závodů, ale ve druhé části dojel třikrát na pódiu, z toho naposledy v Abú Zabí skončil dokonce druhý za Lewisem Hamiltonem.

Rob Smedley, který působil do loňské sezóny jako jeho závodní inženýr u Ferrari, hodnotí jeho výkon v Abú Zabí jako "bezchybný." U Ferrari byl často pod tlakem a občas musel proti své vůli pomáhat svému bývalému týmovému kolegovi Fernandovi Alonsovi. Letos došlo k velké změně.

"Když jsem se nejprve podíval na Williams a viděl jsem, jak byl uvolněný v tomto prostředí, věděl jsem, že budeme moci začít získávat výsledky, které by měl. A myslím, že se to srovnávalo, jak ročník pokračoval. Užíval si to prostředí více a stával se lepším a lepším," říká Smedley.

"Myslím, že v Abú Zabí jste viděli toho vůbec nejlepšího Felipeho. Byl absolutně bezchybný. Neudělal nic špatně, poskytoval zpět hodně informací a byl zapojen do strategie. Požádal jsem jeho závodního inženýra, ať jej zahrne do volby posledních pneumatik [Massa přešel na super-měkké], dal mu veškeré informace a řekl: 'Pojďme do toho.'"


Rob Smedley (vlevo) a Felipe Massa - letošní posily Williamsu po letech
spolupráce u Ferrari (foto: Williams F1 Team)

"To dělá špičkový pilot. Špičkový pilot se do toho zapojuje a vede to zepředu. A nejen to, byl absolutně bezchybný: kola při nájezdu do boxů a výjezdu z boxů, všechno. Ten nejlepší Felipe," chválí Smedley.

I přesto, že je Brazilci 33 let, tak inženýr Williamsu věří, že stále může dokázat velké věci: "Jak znám Felipeho, tak vím, že může takto jezdit. Musíme ho s jeho týmovým kolegou dostat na úroveň, kdy takto budou jezdit každý víkend. Pokud se nám to povede a poskytneme jim auto, pak neexistují žádná omezení" v tom, co mohou společně dosáhnout.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy