Zastávky v boxech a strategie: Nejrychlejší Räikkönen a Ferrari, Grosjean s nejdelším stintem

Räikkönen, Kimi | foto: Scuderia Ferrari

ABÚ ZABÍ - ZASTÁVKY V BOXECH A PNEUMATIKOVÉ STRATEGIE; Jak rychle týmy přezouvaly během Velké ceny Abú Zabí a jaké strategie naordinovaly svým pilotům?

Nejrychlejší zastávku po několika závodech nadvlády McLarenu v posledním podniku sezóny 2014 předvedlo Ferrari, které v 6. kole přezulo Räikkönena za 2,1 sekundy. Jeho druhá zastávka trvala 2,8 s. Ještě z lepšího průměru se těšil jeho týmový kolega Alonso při svém posledním závodu se Scuderií - odbavila ho za 2,2 a za 2,4 s.

Všechny zastávky pod 3 sekundy zvládl i Williams u obou svých jezdců, McLaren u Magnussena, Red Bull u Ricciarda, Mercedes v případě novopečeného mistra světa Hamiltona, Force India u Péreze či Lotus u Grosjeana, který absolvoval po 1. kole také jeden trestný průjezd za včerejší výměnu komponent pohonné jednotky.

Do závodu startovala většina pilotů na super-měkké směsi, tu tvrdší si pro jeho začátek vybrali Hülkenberg, Magnussen, Pérez, Ricciardo, Vergne a Vettel. Většina také volila strategie o dvou zastávkách, třikrát se v boxech ukázali jen Sutil, Stevens a Grosjean - jednou z toho byl již zmíněný trestný průjezd bez výměny kol. Hülkenberg si prozměnu musel při první zastávce za trest pět sekund v nečinnosti postát, než se na něj mohli mechanici vrhnout.

Dráha v průběhu závodu za klesajících teplot neustále zrychlovala, týmy proto museli pečlivě monitorovat opotřebení a degradaci pneumatik. Obě směsi se chovaly dle očekávání. Massa se ke konci snažil stáhnout Hamiltona poté, co nazul super-měkké gumy, k překvapivému útoku se ale nedostal. Mercedes získal 16. vítězství v sezóně, čímž vytvořil nový rekord F1. Famózní výkon předvedl čtvrtý Ricciardo startující z boxové uličky.

Nejdelší stint odjel na super-měkké směsi Hülkenberg - 18 kol v řadě za sebou představovalo 32,7 % závodu. Na měkkých vydržel Grosjean dokonce 33 kol, tj. 60 % velké ceny vypsané na 55 okruhů.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy