Proč si Max Verstappen přeje, aby si Toro Rosso nechalo Vergneho?

Verstappen, Max | foto: Scuderia Toro Rosso

Nováček Max Verstappen si přeje, aby ve své první sezóně v F1 nastupoval vedle zkušeného Jeana-Erica Vergneho. Toro Rosso by na tom podle něj vydělalo. Odborný poradce Red Bullu Helmut Marko na to má ale jiný názor.

Sedmnáctiletý Verstappen cítí, že by Vergneho zkušenosti mohly italskému týmu pomoci i jeho vlastnímu vývoji v F1: "Je to důležité si Jeana-Erica ponechat. Myslím, že bude velkou pomocí," soudí holandský mladík.

"Má už zkušenosti s pneumatikami, takže mi s nimi může hodně pomoci. Ale myslím si, že je také velkou pomocí pro tým obecně," pokračuje Verstappen, který v Austinu opět nastoupil s Toro Rosso do prvního tréninku, aby sbíral zkušenosti před ostrým debutem příští sezónu v Melbourne.

Vergne formálně přišel o místo u Toro Rosso, když stáj v srpnu oznámila, že za ní budou v roce 2015 závodit Daniil Kvjat a právě Max Verstappen. Jenže Sebastian Vettel nečekaně zamířil k Ferrari, proto Red Bull sáhl po Kvajtovi, takže je u jeho juniorského týmu opět jedno místo volné.

Verstappen by si přál začínat po boku zkušenějšího pilota, byť s dalším nováčkem v týmu by situaci mohl mít zpočátku snadnější: "Časy by určitě byly vyrovnanější. Když máte zkušenějšího jezdce, budou v časech někdy možná větší rozdíly, můžete se však z toho poučit."

"Když máte někoho , jako je Jean-Eric, určitě to pomůže tam, kde jsem s pneumatikami - nejen pro jeden závod, ale pro celou sezónu. Myslím, že by šlo pro mě a pro tým o vítěznou situaci," dodává Verstappen.


Max Verstappen (vlevo) s Helmutem Markem, který by u Toro Rosso opět nejraději viděl další
dva nové mladíky (foto: Scuderia Toro Rosso)

Šéf týmu Franz Tost v Austinu připustil, že je Vergne stále ve hře. Udržet by si jej přál také majitel týmu Dietrich Mateschitz, Helmut Marko se však do kokpitu snaží dostat některého z nováčků: Carlose Sainze - šampiona Formule Renault 3.5, druhého z této série Pierra Gaslyho a Alexe Lynna, šampiona GP3.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 7 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy