Marko o odchodu svého šampiona: Vettel nám v pátek jen řekl, že si musíme promluvit

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Odborný poradce Red Bullu Helmut Marko popisuje, jak se dozvěděl o záměru Sebastiana Vettela opustit Red Bull.

V sobotu před Velkou cenou Japonska explodovala bomba v podobě prohlášení Red Bullu, v němž potvrzoval odchod svého čtyřnásobného mistra světa Vettela, kterého od příští sezóny po boku Daniela Ricciarda nahradí Daniil Kvjat z Toro Rosso (psali jsme zde).

Marko přiznává, že se to společně se šéfem týmu dozvěděli až v pátek v Suzuce. Majitele Red Bullu - Dietricha Mateschitze - o svém rozhodnutí informoval telefonicky sám Vettel.

"V pátek dopoledne Sebastian řekl, že si musíme promluvit. Dohodli jsme se na společné večeři. V Japonsku se u jídla sedí na podlaze a my jsme si dvě hodiny povídali, pak už to na nohou moc příjemné nebylo," vzpomíná Marko při rozhovoru pro ServusTV.

"Přitom se vytáhl s tím, že nás opustí. Vidí pro to několik důvodů a je mu nepříjemné, že to nyní musí udělat touto formou, bez předchozího oznámení. Já jsem si jen pomyslel: 'Když je to tak, pak to tak musí být.' Zůstáváme přáteli," pokračuje odborný poradce Red Bullu.


Sebastian Vettel míří k Ferrari, kde nahradí Fernanda Alonsa, se kterým se náhle
rozloučilo - o důvodech jsme psali zde (foto: xpbimages.com)

"Osobně jsem tím nebyl překvapený, protože měl ve své smlouvě výstupní klauzuli. Přibližně od Spa jsem zdůrazňoval, abychom tuto klauzuli nebrali v potaz. Do 30. září stanovovala postavení mezi prvními třemi.

Chtěl jsem mít jasno v budoucnosti týmu, protože dostával nějaké nabídky. Teď je to tak a my se oddělíme a vydáme novou cestou," přiznává Marko snahu o prodloužení smlouvy s Vettelem, který bude příští rok jezdit za Ferrari. Se stájí z Maranella uzavřel tříletou smlouvu s opcí na další dva roky - údajně v hodnotě 25 milionů Euro na rok plus prémie.

Red Bullu se však rýsuje nový talent v podobě Maxe Verstappena, kterého Marko přirovnává k Ayrtonovi Sennovi. Mladý Holanďan u Toro Rosso nahradí Jeana-Erica Vergneho, druhým pilotem stáje z Faenzy by se měl stát Carlos Sainz mladší.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 14 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy