Mercedes: Dobrý motor také není vše

Mercedes | foto: Mercedes AMG F1 Team

U Mercedesu si dobře uvědomují přednosti svého motoru, Paddy Lowe ale zdůrazňuje, že jenom dobrý celkový balík může vítězit.

Jedním ze stavebních kamenů úspěchů Mercedesu v této sezoně je jejich pohonná jednotka. Agregáty z Brixworth po stránce výkonu převyšují svoji konkurenci od Ferrari a Renaultu, i díky nim získali jezdci 'stříbrných šípů' 9 vítězství z 11 odjetých závodů a suverénně vedou tabulku. Technický ředitel Mercedesu, Paddy Lowe, ale zdůrazňuje, že jenom dobrý motor jim tyto úspěchy nepřinesl.

"U těchto aut jde o systémový výkon, ne jenom o jednotlivé elementy. Záleží na pohonné jednotce a její efektivnosti, ale stejně tak je důležitá aerodynamika a jak vše spolu funguje. Celkový paket tvoří výkon, aerodynamika, zavěšení a váha," říká Lowe pro Autosport.

Silný motor sám o sobě není zárukou úspěchu, jak Lowe s odkazem na zákaznické týmy dokazuje: "Ostatní auta se stejným motorem nejsou tak úspěšná jako naše." Technik však přiznává, že v určitých ohledech jejich motor převyšuje konkurenci: "Velká část odstupu je způsobená motorem. Je otázka, jak velký podíl ztráty připadá na motor a kolik se z ní dá v krátkodobém horizontu stáhnout?"


Samotný motor není zárukou úspěchu (foto: Pirelli)

U Mercedesu si mysleli, že se mezera mezi nimi a Ferrari s Renaultem zacelí rychleji: "Očekával jsem, že v krátké době dosáhnou víc." U Mercedesu ale také nespí a vyvíjejí dál, takže pokroky konkurence se dají těžko srovnávat: "Pracujeme na spoustě oblastí, avšak netušíme, na čem pracují oni."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 3 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy