Jezdci varování: Räikkönenův případ není dobrým vzorem

Räikkönen, Kimi | foto: Scuderia Ferrari

Závodní jezdci F1 byli varování, že způsob, jakým se Kimi Räikkönen vrátil na závodní dráhu ve VC Velké Británie, není dobrým vzorem. Kimi Räikkönen prý může být rád, že za svoji nehodu v Silverstone "neslíznul" ještě nějakou penalizaci.

Räikkönen nezvládl své Ferrari poté, co byl moc široký v nájezdu na rovinku Wellington Straight v prvním kole závodu. FIA se po přezkoumání dat rozhodla Fina dále nepenalizovat, protože podle telemetrie "mírně" zpomalil a na trať se pokusil vrátit způsobem, který ostatní jezdci očekávali. V Německu se však o tomto incidentu dále debatovalo.

Podle Autosportu se Räikkönenova nehoda probírala na jezdeckém briefingu na Hockenheimu, Charlie Whiting tam měl říci, že jezdec Ferrari může být rád, že nedostal nějakou penalizaci. Whiting jezdcům zdůraznil, že pilot je povinen se na trať vrátit bezpečným způsobem a Räikkönenův způsob návratu na trať za bezpečný rozhodně považovat nelze.

"V politice přístupu k posuzování tohoto prohřešku nic neměníme, standardní pravidla jsou sepsána. Jakýkoliv jezdec, který opustí trať, se smí vrátit, ale musí to provést bezpečně a bez vytěžení jakékoliv výhody. Podle mě se Kimi takto na trať nevrátil a měl si počínat obezřetněji," hodnotí situaci zpětně ředitel závodů.


Räikkönen si s návratem na trať v Británii hlavu nelámal, to se mu ale vymstilo 
(zdroj: Scuderia Ferrari)

"Všem jezdcům jsme připomněli, že když se vracejí na trať přes trávu, tak musí být opatrní. Zároveň ať také neočekávají trávníček jako na fotbalovém hřišti. To jednoduše není proveditelné." Räikkönen byl po nehodě se svodidly odražen zpět na trať, kde kolidoval s Felipem Massou na Williamsu. Poškozená svodidla poté způsobila vyvěšení červené vlajky.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 31 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy