FIA potvrzuje úpravy kvalifikace: jezdci z Q3 budou startovat na pneumatikách z Q2

Pirelli | foto: Pirelli

Mezinárodní automobilová federace včera v Melbourne potvrdila další změny ve formátu kvalifikace.

Už během testů v Bahrajnu jsme se zmínili, že zástupci týmů jednali s FIA o tom, jak zabránit stání vozů v garáži a zlepšit podívanou během finálové části kvalifikace (Q3). Minulý rok totiž bylo běžné, že piloti raději vůbec nevyjeli, aby si ušetřili pneumatiky pro závod.

FIA nyní schválila návrh poskytnout všem jezdcům jednu sadu "volitelných" (option, tj. obvykle ta měkčí) pneumatik navíc. Piloti, kteří postoupí do Q3, ji mohou využít pouze v této poslední části kvalifikace, po ní ji musí Pirelli vrátit, zbylí jezdci ji mohou použít pouze v závodě.

První část kvalifikace (Q1) bude navíc o dvě minuty zkrácena (z 20 na 18 min), ty budou přidány poslední části (Q3), která bude nově trvat 12 místo 10 minut.

Poslední změnou je to, že piloti, kteří se kvalifikují do Q3, budou muset na startu závodu obout ty pneumatiky, na kterých zajeli nejrychlejší kolo v prostřední části (Q2), nikoliv v Q3, jak tomu bylo doposud. To vše za předpokladu, že kvalifikace či start závodu nebudou ovlivněny deštěm a tedy nebudou prohlášeny za mokré.

Týmy F1 doufají, že tyto změny odejmou strategickou výhodu, kterou představovalo stání v garáži místo výjezdu v poslední části kvalifikace, a že tím zlepší sobotní napínavou podívanou pro fanoušky.

V Q3 se již nevyplatí stát, jezdci dostanou sadu pneumatik navíc a do závodu budou muset startovat na směsi použité v Q2 (foto: Pirelli)

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 10 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy