O zamítnutí dvojnásobku bodů se týmy ani nepokusily, hovořily o rozpočtech

Chilton, Max | foto: Manor Racing

Včera se v Ženevě uskutečnilo jednání Strategické skupiny Formule 1. Kritizované dvojnásobné množství bodů, které se mají udělovat v posledním závodě, však v pravidlech zůstávají.

S udělováním dvojnásobku bodů v závěru sezóny přišel loni Bernie Ecclestone, aby se protáhl případný boj o titul a udržel sledovanost Formule 1. Týmy se o tom včera při jednání s FOM a s FIA krátce zmínily, nepokusily se však o zrušení této novinky.

Jeden z nejmenovaných šéfů týmů pro BBC uvedl, že "většina účastníků by souhlasila s jejím zrušením," protože Ecclestone a FIA podle něj "zcela podcenili očekávanou negativní reakci veřejnosti." Nikdo se však nepokusil o výraznější odpor, protože se nechtějí dostat do sporu s Ecclestonem.

Hlavním účelem bylo nicméně prodiskutovat zavedení rozpočtových stropů od roku 2015, v čemž dosáhli určitých pokroků, s FIA a Ecclestonem se však dohodli, že o podrobnostech média informovat nebudou.

K určitým závěrům ale dospěly a rozpočtové stropy nyní zamíří k hlasování Světové rady motosportu FIA, která se sejde dnes, aby jejich dohodu stvrdila. Týmy však nesouhlasili s horním limitem pro utrácení - to se bude řešit na dalším zasedání jejich finančních šéfů.


K hlasování o dvojnásobných bodech na zasedání Strategické skupiny F1 nedošlo, hovořilo se o důležitějších věcech (ilustrační foto: Red Bull Racing)

Rozpočtové stropy jsou podle vedení F1 nutné zavést ze tří důvodů:
1) Vstupní bariéry jsou příliš vysoké - je nepravděpodobné, že by chtěl přijít nový tým s tím, že by věděl, že bude ztrácet čtyři či pět sekund na kolo bez šance na pokrok.

2) Vysoké náklady znamenají, že ve sportu chybí nezávislí výrobci motorů. F1 je tak nyní závislá na výrobcích motorů, kteří libovolně přicházejí a odcházejí.

3) Napříč polem je konkurence příliš malá, klesá i šance na překvapivé výsledky, kdy by se například některý z menších týmů dostal v kvalifikaci do první řady či v závodě na pódium.

Zavedení rozpočtového stropu ve výši například 150 milionů liber (přes 4,6 miliardy Kč) by nevedlo ke snížení nákladů menších týmů, protože mnoho z nich utrácí méně, ale skrouhlo by to náklady špičkových týmů (Ferrari, McLaren, Mercedes, Red Bull) o přibližně 100 milionů liber a zmenšilo by to propast mezi týmy z obou konců startovního roštu.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 7 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy