Proč si Vettel vybral číslo pět? Plus důvody dalších německých jezdců pro svoji volbu

Vettel, Sebastian | foto: Red Bull Racing

Do nové sezony vyrazí Sebastian Vettel se startovním číslem 1. Pokud by se mu však nepovedlo titul obhájit, pak by v následující sezoně jezdil s číslem 5. Proč?

Jezdci si museli před letošní sezonou vybrat startovní číslo z rozmezí 2-99, se kterým pojedou po zbytek své kariéry v F1. Jedinou výjimkou, jak své číslo jezdec může změnit, je, že získá titul. Pak mu náleží právo jet v následujícím roce se startovním číslem 1. 

Toto právo se rozhodl úřadující mistr světa, Sebastian Vettel, využít a v roce 2014 bude jezdit s číslem 1. Jako svoje stabilní číslo však zvolil 5: "Rozhodl jsem se pro číslo 5, protože jsem byl s tímto číslem v roce 2001 úspěšný v motokárových závodech. Navíc v roce 2010, když jsem se stal poprvé mistrem světa, tak jsem měl také číslo 5."


Na cestě za prvním titulem v roce 2010 provázela Vettela pětka

"Mimo to je také dost dalších jezdců, kteří s pětkou oslavili titul. Mám zde na mysli především Michaela Schumachera [1994] a Nigela Mansella [1992]," vysvětluje svou volbu čtyřnásobný mistr Formule 1.

Zdůvodnění volby startovního čísla u krajanů Vettela je následující. Nico Rosberg, se rozhodl pro číslo 6, se kterým jezdil jeho otec Keke. Nico Hülkenberg si vybral 27, protože v letošní sezoně oslaví 27. narozeniny a Adrian Sutil bude na svůj vůz lepit 99: "To je jednoduché, vždy chci maximum."

Tip: O důvodech pro která si svoje čísla vybrali jezdci Ferrari se více dočtete v tomto článku a přehled o vývoji v používání čísel si úděláte v tomto článku.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 11 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy