Bývalý lékař F1 Dr. Hartstein a Dr. Spechta o stavu Schumachera

Mercedes | foto: Daimler AG

Na jakékoliv závěry o budoucím stavu sedminásobného mistra světa F1 Michaela Schumachera je pochopitelně ještě brzy, prohlásili dnes doktoři. Pojďme se ale podívat na to, co víme od jejich kolegů.

Důležitou osobou, o které se mluvilo už od včerejšího večera, je Prof. Gerard Saillant. Ten do Grenoblu dorazil z Paříže a Michaela operoval už po jeho nehodě v Silverstone 1999. Saillant řekl, že přijel pouze jako kamarád a že se na operaci Schumachera nepodílel: "Přijel jsem sem jenom jako kamarád. Chci poděkovat všem zdejším lékařům za to, co všechno doposud udělali."

Ke zdravotnímu stavu se odmítl vyjadřovat. Za dob kariéry v F1 byl Michael dobře známý svoji fyzickou zdatností, může mu to pomoci v léčbě? "Je zřejmé, že někdo, komu je 45 má větší šanci na uzdravení než ten, komu je 70. Michael je navíc v dobré psychické kondici."

Německá RTL se na stav jezdce zeptala Dr. Christopha Spechta: "Slova francouzských specialistů ve mě vyvolávají velké obavy. Nemluví už pouze o otoku mozku, ale i o jeho dalších pohmožděninách. Ty si Michael přivodil už při nárazu. Nejde tedy o sekundární zranění."

Šanci na přežití Schumachera si však odhadovat nedovolí: "Odhaduji, že pokud přežije, tak bude mít s největší pravděpodobností následky. Následky mohou být vážné, ale nacházíme se pouze ve fázi spekulací. Každé zranění mozku má svůj specifický průběh.

U Schumachera byl mozek poškozen ihned při nárazu. Jisté je v tuto chvíli jen to, že se bude jednat o velmi dlouhou rekonvalescenci. Nemluvíme zde v řádů dní ani týdnů."


V nemocnici je kromě manželky s dětmi také jeho bratr Ralf

O něco pozitivněji se na svém blogu vyjádřil Dr. Gary Hartstein: "Musím přiznat, že jsem se obával druhé operace, která by ulehčila tlaku v lebce. Fakt, že tento zákrok nebyl potřebný, je dobrý. Takže co víme? Kromě toho, že Michaela drží v umělém spánku také snížili jeho tělesnou teplotu.

To je součást optimalizace metabolického stavu mozku. Snižuje se tak teplota, kterou mozek potřebuje k práci. Dozvěděli jsme se také, že Michael má poranění na obou stranách mozku, to znamená, že byly zasaženy obě hemisféry. To by nás nemělo překvapit, byl to tvrdý náraz. 

Ovšem nevíme o jaká konkrétní poranění se jedná. V principu mohou být tři. Za prvé, muže jít o hematom. Hematom je krevní sraženina, která může být odstraněna. Michael podstupuje vyšetření, podle kterých se lékaři rozhodnou.

Za druhé, mohly se vytvořit na mozku černé a modré značky [black-and-blue marks in the brain]. Jsou výsledkem tupé síly a tvoří se v místě otoku. Jsou tvořeny krví, která prosakuje do tkání. Stejný případ, jako když se udeříte do ruky. V mozku, stejně jako všude jinde, se krev absorbuje a poranění se vyléčí. Obvykle to bývá dobré, ale mohou se naskytnout menší problémy.

A třetí problém může být postřehnutelný pouze pod mikroskopem. Může jít o poškození svazků neuronů, které spojují buňky mozku. Tento druh poranění není běžně viditelný, ale je obvykle spojen se špatným neurologickým výsledkem. Pro tento druh poranění není specifická léčba."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy