Newey: Hmotnostní limit se musí změnit, aby bylo závodění férové

Marussia | foto: Manor Racing

Technický ředitel Red Bullu Adrian Newey se zastal iniciativy za zvýšení povinné minimální hmotnosti vozů F1 v příští sezóně, aby těžší piloti nebyli penalizováni.

V pravidlech pro příští rok je uvedeno, že vozy budou muset vážit minimálně 690 kg. Někteří piloti upozorňovali na to, že ti těžší z nich na to budou doplácet, proto bude tento limit od roku 2015 zvýšen na 700 kg.

Někteří se však snaží tuto úpravu prosadit už od příštího roku - k tomu je ovšem třeba jednomyslného souhlasu všech týmů. Doposud je ale proti Mercedes, jehož oba piloti - Lewis Hamilton a Nico Rosberg - patří k těm lehčím.

Příští týden se o tom bude diskutovat na zasedání Strategické skupiny F1. "Přes dohodu Strategické skupiny [zvýšit minimální hmotnost v roce 2015], měla by být zvýšena celková hmotnost vozu pro rok 201, aby umožnila pilotům všech váhových kategorií soutěžit rovnocenně?" stojí v programu jednání.

Newey vyzývá, aby se tím strany vážně zabývaly: "Myslím, že by to mělo být změněno. Všechny týmy krom jednoho hlasovaly pro to, aby byl hmotnostní limit zvýšen. Musí to být jednomyslné, ale jeden z týmů byl proti."


Adrian Newey na boxové zídce Red Bullu (foto: Red Bull Racing)

"Pohonné jednotky jsou těžké a myslím, že jde o nešťastné hledisko. Nevidím způsob, jak by mohly týmy dostat k hmotnostnímu limitu u velmi těžkých pilotů. Můžete se na to dívat ze dvou stran a říct, že když vážíte 95 kg, tak neočekáváte, že budete žokejem, a když vážíte 44 kg, že nebudete hráčem ragby.

Myslím si ale, že obzvlášť v této oblasti.. ani od doby, kdy hmotnost vozu zahrnovala i jezdce, nemělo velký smysl penalizovat těžké piloty. Najednou s tím přijít pro příští rok je velmi nešťastné, dodává Newey.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 11 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy