Kaltenbornová si nemyslí, že se Indie po roční přestávce vrátí do kalendáře F1

Sauber | foto: Sauber Motorsport AG

Podle šéfky týmu Sauber se Formule 1 nedokázala v Indii vhodným způsobem prosadit.

Šéfka týmu Sauber Moniša Kaltenbornová (narozená v Indii) se domnívá, že pro Velkou cenu Indie bude velmi těžké dostat se znovu do kalendáře Formule 1 v roce 2015. V příštím roce se nepojede a v roce 2015 se má jet na začátku sezony. Uspořádat dva závody Formule 1 v zemi, jakou je Indie, v průběhu šesti měsíců, je v podstatě nemyslitelné. Podle Kaltebornové existují ale i jiné problémy, například popularita Formule 1 v Indii.

„Domnívám se, že je těžké se vrátit, když jednou vystoupíte, zejména když se nepodařilo prosadit v zemi tento sport. V prvním roce těžila Formule 1 z nováčkovského efektu, kromě závodu se organizovalo mnoho věcí. Připravilo se mnoho reportáží v místě závodu, nebylo to jen o vysvětlování veřejnosti, že Formule 1 je soutěž jedenácti týmů, která přitahuje slavné osobnosti světa.

Lidem v Indii bylo vysvětleno, které týmy soutěží mezi sebou, proč jsou pneumatiky tolik důležité, silné a slabé stránky každého týmu. Byla to před prvním závodem v zemi didaktická mediální kampaň. Ve druhém roce se už na ni nekladl takový důraz. Lidi už nezajímal sport, ale jiné problémy – daně a všechny problémy, které přináší běžný život.

Domnívám se, že teď je Formule 1 v Indii tak trochu v zapomnění. Když všichni vědí, že v příštím roce se závod nepojede, upadá zájem o věc.“

Kaltenbornová vidí chybu i v nedostatečném marketingu, Formule 1 se nedokázala v nové zemi prodat a získat si nové fanoušky.

„Problémem je, že jsme se nebyli schopni v této zemi prodat správným způsobem. Nepřesvědčili jsme dostatečné množství indických podnikatelů. Indické firmy, které se angažují ve Formuli 1, můžete spočítat na prstech jedné ruky. Všichni ve Formuli 1 jsme zodpovědní za tento neúspěch.“

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy