S Keyem o jeho působení v Toro Rosso: 50% modely nejsou zas tak velkou nevýhodou

Ricciardo, Daniel | foto: Scuderia Toro Rosso

Po prvním roce ve funkci se James Key, technický ředitel Toro Rosso, zamýšlí nad časem stráveným u italského týmu. Interakce mezi Bicesterem a Faenzou je klíčová.

Před skoro rokem nahradil James Key v pozici technického šéfa Toro Rosso Itala Giorgio Ascanelliho. Brit po roce práce vidí velký pokrok a tým je dle něj také silnější. Před odchodem Ascanelliho se hodně řešilo, jestli Toro Rosso ze svých dostupných zdrojů získává v oblasti aerodynamiky opravdu maximum. Když poté Key nastoupil, tak bylo na něm, aby dokázal tuto oblast zoptimalizovat. 

"Ačkoliv nemám vzdělání v oblasti aerodynamiky, tak ovlivňuji aerodynamickou stránku a trávím hodně času, abych se v této oblasti zaangažoval, protože je to důležité,"  začal svoji úvahu James Key pro Autosport. "Na trať jsme dodali hodně materiálu a bylo vyvíjeno hodně rozdílných konceptů a ideí."


James Key při letošních testech v Jerezu
(foto: Scuderia Toro Rosso)

Toro Rosso stále používá aerodynamický tunel v britském Bicesteru. Ačkoliv je testování pouze s 50% modelem - zatímco pravidla umožňují práci s 60% modely - vnímáno jako velká komplikac, tak je Key s výsledky spokojený. "Není to perfektní, ale dobré je, že nám to nevypočítává žádná špatná data. 50% je určitě nevýhodou, ale ne žádnou velkou," pokračuje 41letý inženýr. 

Zatímco velká část týmu aerodynamiků tedy sedí v britském Bicesteru, tak hlavní stan má Toro Rosso v italské Faenze. Key doufá, že by se vzájemná interakce těchto dvou bází mohla ještě zlepšit. "V Bicesteru máme 80 lidí a tři budovy. Vyvíjí se to dobře a teď se snažíme integrovat naše CFD oddělení do Faenzy a o jejich užší spojení."

Zkraje roku by také mělo být dokončeno oddělení stavby modelů, které by týmu mělo umožnit stavět modely pro větrný tunel přímo na místě. Pro Keye je to další krok v jeho ctižádostivé cestě za úspěchem. "Je před námi ještě dlouhá cesta. Ale musím říci, že to byla docela dlouhá cesta od toho, co tu bylo předtím, když jsem začínal."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy