Alonso třikrát aktivoval DRS proti pravidlům, Ferrari pokutováno

Alonso, Fernando | foto: Scuderia Ferrari

Fernando Alonso za ilegální využívání systému pro snížení odporu (DRS) postižen nebude, pokutě se však za tento přestupek nevyhlo Ferrari.

Komisaři obdrželi po prozkoumání elektronických dat upozornění od technického delegáta Joa Bauera na to, že pilot Ferrari třikrát aktivoval DRS, aniž by byl v dosahu 1 sekundy za soupeřem, jak stanovují pravidla.

Výtku shledali jako opodstatněnou a za využívání DRS ve stanovené zóně, i když nebyl v daném časovém intervalu za soupeřem, a porušení článku 27.5 (b) sportovních pravidel udělili pokutu týmu Ferrari ve výši 15 000 Eur (390 000 Kč).

Ve zprávě uvádějí: "Systém aktivující DRS nebyl týmem změněn z předzávodního do závodního nastavení. Pilot proto nesprávně obdržel zprávu 'DRS povoleno' a třikrát na ni zareagoval. Jakmile si tým uvědomil tento problém, informovali jezdce, aby DRS používal pouze tehdy, pokud mu to tým sdělí.

Byť získal pouze drobnou sportovní výhodu (méně než jedna sekunda na celý závod), tým argumentoval tím, že byl pro změnu znevýhodněn tím, že nemohl DRS využívat při každé legitimní příležitostí. Tým je však zcela zodpovědný za to, aby systém vyhovoval pravidlům."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 24 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy