Honda svůj turbomotor pro sezónu 2015 nastartuje letos na podzim

Ferrari | foto: Petr Hlawiczka / F1NEWS.cz / INCORP images

Honda svůj nový 1,6l V6 turbomotor hodlá poprvé nastartovat letos na podzim, ačkoliv je stále v rané fázi jeho vývoje. Celý balík včetně systému ERS a baterií však budou mít k dispozici pro vyzkoušení až za rok.

Honda návrat do F1 příští rok, kdy monoposty přejdou na nové pohonné jednotky s pokročilými systémy pro rekuperaci energie, nestihne. Do hry se dostane až v sezóně 2015, kdy její motory budou pohánět minimálně McLareny.

Včera její zástupci oznámili, že designové práce zatím zdárně probíhají v japonském Tochigi, svůj F1 tým však později přestěhuje do Milton Keynes.

"Podle plánu bychom měli [nový motor] nastartovat na podzim. Samozřejmě, že kromě motoru budeme mít díly jako ERS a baterie, abychom to zřejmě někdy za rok mohli otestovat jako systém," uvádí pro Autosport šéf motorsportu Hondy Jasuhisa Araj, podle něhož jsou stále v rané fázi výzkumu a vývoje.

"Stále jde o prvotní fázi. V polovině května jsme oznámili, že se Honda rozhodla vrátit do F1, a zahájili jsme designové práce. Nyní rozhodujeme o některých detailech, takže jsme s tím teprve začali.

Vyžádá si to mnoho technických prvků, takže to není jen o motoru. Musíme se ujistit, že motor funguje s jeho managementem. Aby šlo o dobrou pohonnou jednotku, musíme zajistit, aby všechny části dohromady fungovaly," dodává Araj.


Renault začal s vývojem dříve a svůj turbomotor už testuje (foto: Renault Sport F1)

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy