Red Bull zveřejnil příčiny nehody v boxech: mechanikovi sjel prst na tlačítko pistole

red bull rb9 | foto: Red Bull Racing

Rakouský tým Red Bull dokončil vyšetřování příčin špatně upevněného kola, které v boxech zranilo kameramana. Mechanikovi sjel při výměně prst na tlačítko signalizující dokončení výměny.

Red Bull byl za tento incident, k němuž došlo v neděli během Velké ceny Německa, potrestán pouze pokutou ve výši 30 000 Euro (780 000 Kč), což kritikové vzhledem k jeho rozpočtu označili za směšný trest.

Včera zaslal zprávu ze svého vyšetřování Mezinárodní automobilové federaci (FIA), která jej požádala, aby se o ní podělil i s ostatními týmy. Rakouská stáj v ní vysvětluje, že došlo k lidské chybě. Mechanici po výměně kola prostřednictvím tlačítka na utahovací pistoli pro zrychlení zastávky signalizují utažení kola místo zvednutí ruky. Po takovém signálu ze všech čtyř rohů je vůz ihned spuštěn na zem a pilot vyráží zpět na trať.

A zatímco se v 7. kole závodu na Nürburgringu u Sebastiana Vettela přiblížili ke svému rekordu, když jej přezuli za 2,1 sekundy, o kolo později při zastávce Marka Webbera došlo k nehodě. Jeden z mechaniků musel kvůli strhnutému závitu matky použít větší sílu, proto mu sjel prst na tlačítko potvrzující dokončení práce.


Red Bull po událostech v Německu upraví svůj systém pro výměnu kol (foto: Red Bull Racing)

Webber následně odstartoval s uvolněným kolem, které bloudilo mezi mechaniky, až trefilo kameramana, který se díval na opačnou stranu. Red Bull proto svou technologii lépe zabezpečí, aby k podobnému selhání již nedošlo. Týmy využívající podobné systémy mohou díky rozeslání této zprávy nyní své systému rovněž upravit.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 13 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy