Lotus poprvé nasadí pasivní zařízení pro redukci přítlaku, závodit s ním bude Räikkönen

Räikkönen, Kimi | foto: Lotus Cars

Lotus po kvalifikaci potvrdil, že je konečně spokojený s fungováním svého pasívního zařízení pro redukci přítlaku (DRD), proto jej vůbec poprvé nasadí do závodu na jednom ze svých dvou vozů.

Finská hvězda Lotusu po kvalifikaci nadšením nezářila: "Z auta jsem dostal vše, co z něj dostat šlo. Není to ideální, ale je to tak. Čekali jsme, že dvojité DRS bude fungovat lépe, ale uvidíme zítra."

Přesto právě on bude zítra závodit s pasivním zařízením (DRD), jehož funkce s DRS nikterak nesouvisí. Fluidní přepínač tohoto systému po dosažení určité rychlosti ofukuje spodní část hlavního profilu zadního křídla a zřejmě i 15 cm široké křidélko nad difuzorem v centrální části, kde následně dochází k odtržení proudění a snížení přítlaku.

Lotus jej poprvé vyzkoušel již loni, v závodech ho však nikdy nenasadil, jelikož se tým trápil s jeho deaktivací a nekonzistentním přítlakem. "Bylo to opravdu obtížné jej zprovoznit. Zatím jsme z něj nic nedostali, protože při nedostatku příležitostí k testování se nám nepodařilo získat očekávaný užitek," prozradil tehdy technický ředitel James Allison.

"Víme, co nám může nabídnout, ale nepodařilo se nám jej rozchodit. Jedná se o obtížný porod a stále neopustil porodní cestu Budeme na něm dále pracovat, zároveň si však musíme dávat pozor, aby nás neobíral o příliš velké množství pozornosti. Pokaždé vás to vytrestá, když pro hrátky s ním využijete jeden trénink během víkendu."


DRD systém Lotusu se dočká zítra závodní premiéry (foto: Sutton Images)

Silverstone je ale s dlouhými rovinkami ideálním místem pro jeho využití, těžit z něj bude moci opět pouze finský pilot, kterého tým při nasazování novinek upřednostňuje před svým druhým jezdcem Romainem Grosjeanem.

Bývalý technický ředitel Allison během představení letošního Lotusu E21 o DRD řekl: "Dokážu si představit, že bude užitečný na každém okruhu. Pokud neodvedeme tak dobrou práci, pak se objeví pouze na některých tratích jako je Spa, kde si i relativně neohrabaný přepínač může proklestit cestu ke slušným ziskům."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy