Stewart volá po jednom stálém komisaři, který by dohlížel na trestné body

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Bývalý pilot Jackie Stewart si myslí, že Formule 1 by měla mít v zájmu spravedlivého a jednotného posuzování situací na dráze svého stálého závodního komisaře, který by dohlížel na udílení trestných bodů.

Týmy nedávno schválili změny v systému postihování pilotů za jejich prohřešky na dráze: za ty jim mají být udíleny trestné body, podobně jako v silničním provoze (více zde). Příští měsíc je má schválit Světová rada motosportu FIA.

Podle Stewarta by v tomto případě ale bylo nutné, aby FIA pro všechny závody sezóny určila jednoho komisaře: "Podle mě je špatné, že FIA zaměstnává komisaře dohlížející na bezpečnost na částečný úvazek. Není to správné, když je povolávají z kterékoliv země na jeden či dva závody.

Musí být lidé, kteří to dělají neustále, takže nehrozí, že byste se setkávali s velmi odlišnými posudky. Musí to být jednostranné, s autoritou, odbornými zkušenostmi. Jmenovaná osoba by měla být placená: pokud chcete udílet trestné body, pak byste měli soudit konzistentně," říká bývalý pilot.

Ředitel závodů FIA Charlie Whiting o novém systému již v Austrálii uvedl: "Potřebujeme tu správnou rovnováhu, protože zákaz [účasti v závodu] je velmi vážným problémem. Musíme se ujistit, že si ho pilot opravdu zaslouží.

Budeme přestupky monitorovat a na pozadí [bodový] systém využívat, abychom viděli, jak by v praxi fungoval. Potřebujeme na to nějaký čas," dodal Whiting pro Reuters.


Loni si za své časté úlety vysloužil zákaz startu v jednom závodě Romain Grosjean
(foto: Scuderia Ferrari)

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy