Výrobci motorů se setkají již v Barceloně

Motory | foto: Scuderia Ferrari

Úterní jednání v Monaku zahájilo přípravu prosazení dalších radikálních změn ve Formuli 1.

Jedním z odsouhlasených cílů je redukovat současné celkové náklady všech výrobců (cca 1000 milionů EURO) na 50% s tím, že Mezinárodní automobilová federace očekává návrhy výrobců motorů do 30 dnů.

Zástupci Ferrari, Mercedesu, BMW, Renaultu, Hondy, Toyoty a Fordu proto musí začít se společnými jednáními co nejdříve. Návrhy musí být připraveny do 30. června, kdy bude probíhat zasedání FIA v Paříži.

„Výrobci motorů se zdrželi po setkání ještě déle, aby si dohodli detaily pro setkání v Barceloně a skutečně pokračovali s přípravou rychle,“ říká prezident FIA Max Mosley.

Původně měli výrobci chtít dva měsíce času, ale FIA trvala na svém a návrhy musí být předloženy do 30. června. Důvod vysvětlil sám Mosley: „Je tu dohoda, že výrobci budou pracovat na nových motorech pro rok 2006 podle předpisů platných před 1. červencem. Podle výrobců potřebují k přípravě agregátů 18 měsíců.“

Automobilky si budou nyní volit, zda je výhodnější zůstat u současných třílitrových motorů V10, které budou muset vydržet až 6 závodů a nebo snížit objem na 2,4 a konstruovat motory V8 se životností asi poloviční.


Foto: Scuderia Ferrari

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy