Red Bull: Žádná náhoda, Vettel neuposlechl příkaz záměrně

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Podle šéfa Red Bullu Christiana Hornera nebylo ignorování týmových příkazů Sebastianem Vettelem náhodné. Úřadující mistr světa vzal záměrně situací do svých rukou a neposlechl to, na čem se domluvili.

Ačkoliv se Vettel týmu a Webberovi omluvil za to, co se stalo, s tím, že jeho vzepření se týmovým příkazům nebylo úmyslné, Horner o tom není přesvědčený.

Na dotaz, proč tým nepožádal Vettela, aby odčinil svůj otevřený odpor a svou pozici ke konci závodu nepřenechal Webberovi, šéf týmu odpověděl: "Opravdu si myslíte, že kdybychom mu řekli, aby zpomalil a předal místo zpět, že by to udělal?"

"Nemělo to smysl. Svým manévrem dal jasně najevo svůj záměr. Věděl, o čem jsme hovořili. Komunikovali jsme s ním, rozhodl se to ignorovat. Dal svůj vlastní zájem před stanovisko týmu. Byl zaměřený na ten osmibodový rozdíl mezi druhým a prvním místem, což bylo špatné. Připustil, že to bylo špatné," těžce hledá slova Horner.

Vysvětlil, že oba pilot měli po svých zastávkách ve 43. kole držet své pozice. Obával se totiž, že vzájemným soubojem budou riskovat vyšší degradaci pneumatik a případnou zastávku navíc proti svým nejbližším pronásledovatelům z Mercedesu.

"Když vozy jezdí těsně za sebou, ničí to pneumatiky. Víme, že jsme byli po celý víkend s pneumatikami na hraně a to, co jsme si nepřáli, bylo, aby nám došly, a my jsme podstoupili zbytečné riziko. Z pohledu týmu jsme se snažili závod od poslední zastávky do jeho konce zvládnout.

V této části sezóny to mělo smysl zajistit 43 bodů. Když těm dvěma dovolíte mezi sebou z pohledu týmu závodit, tak akorát v této fázi šampionátu podstupujete zbytečné riziko. Sebastian se očividně zaměřil na těch osm bodů a rozhodl se vzít věci do svých rukou. Omluvil se svému týmu a omluvil se Markovi, a to je celé," vysvětluje šéf Red Bullu.


Webberova reakce na předjetí Vettelem

Vzájemně si o tom po závodě pohovořili a doufá, že to budou moci hodit za hlavu: "Hovořili jsme s oběma piloty, já jsem s nimi také mluvil. Sebastian se omluvil Markovi i týmu. Takže jsme uskutečnili naši obvyklou pozávodní schůzku a nyní se budeme soustředit na příští závod."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 36 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy