Whitmarsh: Záplava platících pilotů pro F1 není dobrá, někteří na to nemají

McLaren | foto: McLaren

Šéfovi McLarenu se nelíbí stoupající množství platících pilotů ve Formuli 1, někteří na ní navíc v současné době ani vůbec nemají.

Ti, kteří naopak skutečný talent na ni mají, se do ní kvůli platícím pilotům nedostanou. Za poslední dobu ji opustili i takové stálice, jako je Heikki Kovalainen či Timo Glock, protože jejich týmy potřebují pro přežití od jezdců peníze.

"Osobně si myslím, že to je smutné mít tolik platících jezdců ve Formuli 1. Číslo stouplo, a byť to je určitě dobré a vzrušující pro ty, kdo si to mohou dovolit, normálně byste doufali, že ve špičkovém odvětví motosportu, byste platící piloty nemuseli mít. Znamená to, že dobří mladí, profesionální jezdci se do ní nemůžou dostat a ani se do ni nedostávají," tvrdí Whitmarsh.

Špičkové stáje, které si jezdcům mohou dovolit platit, zřídka kdy vsadí na nováčky, což jde dalším problémem - nejsou ochotny jít do rizika: "Týmy jsou konzervativní a neriskují. Rizika, která podstupují, se projevují ihned v příjmech, ale nikoliv v potenciálu jezdců pro budoucnost.

Je to smutné, ale důvodem, proč někteří z těchto kluků musí platit - ne všichni, ale někteří z nich - je, že ani v základu nejsou na Formuli 1 dost dobří."


Martin Whitmarsh se závodními piloty McLarenu: zkušeným Jensonem Buttonem (vlevo) a mladým Sergiem Pérezem (foto: McLaren Mercedes)

"Myslím, že to je v F1 pro nás některým týmům říct, že nemůžou mít platící piloty, protože se žel stali důležitou součástí jejich rozpočtů. V juniorských kategoriích máte jezdce, kteří tam působí čtyři či pět let, protože si to můžou dovolit, což činí systém neefektivním.

Pokud by špičkové týmy musely mít nováčka, pak si myslím, že by se o ty dobré v nižších sériích poprali a vtáhli by je dovnitř, protože tyto soupeřivé týmy je potřebují, a díky tomu by se to zrychlilo," dodává Whitmarsh pro Autosport.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy