Ambiciózní McLaren věří, že díky větším změnám bude moci MP4-28 lépe rozvíjet

mclaren mp4-28 | foto: McLaren

Vysoký nos s panelem cudnosti, pull-rod na předním zavěšení, zcela přepracované zadní zavěšení, brzdové kanálky či bočnice - to jsou jen některé z velkých změn, které byly na první pohled patrné na novém McLarenu MP4-28, který byl včera představen. Proč se tým rozhodl k tak rozsáhlým úpravám loňského vozu, kterému rychlost nescházela?

"U evolučních, relativně malých změn v pravidlech to je těžké: budete konzervativní a převezmete staré auto, u něhož jen budete udržovat tempo vývoje? Nebo učiníte něco ambicióznějšího a pak si uvědomíte, že někde budete muset rozdělit zdroje?" ptá se generální ředitel McLarenu Jonathan Neale.

"Při této příležitosti jsme se rozhodli, že budeme ambiciózní. Když se podíváte na různé třetiny vozu, nemohli jsme u tohoto vozu udělat takovou přední část [jako loni], prostřední či zadní část, takže šlo o pokrok. Je s tím spojeno určité riziko a úsilí.

Věříme ale, že místo toho, aby nám došel plynu uprostřed sezóny, nám to otevírá mnohem větší vývojové možnosti. Na to jsme vsadili a výsledky jsou zatím velmi slibné. Takže se na následující sezónu těším," pokračuje generální ředitel McLarenu.


McLaren MP4-28 pro sezónu 2013 (foto: McLaren Mercedes)

Tým hodlá nový monopost před pozdějším testem v Barceloně ještě řádně vylepšit: "Víme, že se nejedná o nejrychlejší auto, které dokážeme vyrobit. Vůz, který vezmeme do Barcelony, představuje velký pokrok. Stále nám zbývá hodně času na vymýšlení věcí v oblasti aerodynamiky a designu, které budeme moci vzít do Austrálie. A tak to bude pokračovat," dodává Neale.

Na rozdíl od Lotusu nehodlá nasadit do závodů systém pasivního DRS, který je velmi těžké vyladit tak, aby představoval výkonnostní výhodu. Loni jej testovaly tři týmy, v závodech se však u žádného z nich neobjevil.

Fotky z představení nového vozu McLarenu najdete zde.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy