Anderson: McLaren udělal krok správným směrem

mclaren mp4-28 | foto: McLaren

Bývalý konstruktér vozů F1, Gary Anderson, se podíval na nový McLaren MP4/28 a vysvětluje, co se změnilo.

Na první pohled by se mohlo zdát, že McLaren představil pouze evoluci svého loňského monopostu, nicméně bystré oko bývalého konstrukétra F1, Garyho Andersona, je jiného mínění: "McLaren zakončil loňský rok s nejrychlejším autem. MP4/28 se zdá být dobrým pokrokem vpřed," popsal ve sloupku pro BBC. 

"Pokrok začíná už v přední části vozu. Auto má vyšší šasi a také vyšší nos. Řekl bych, že se inženýři přiblížili maximální povolené výšce. To poskytuje oproti roku 2012 větší možnosti pro vedení vzduchu pod autem. Dále se pak McLaren rozhodl následovat příkladu Ferrari a vpředu zvolil zavěšení pull-rod."

"Díky tomu se posune těžiště a vzduch od předního křídla bude moc být lépe využit," říká expert. "Také zadní část byla v tom smyslu přepracována." Zavěšení a hnací hřídele tvoří teď jeden element, kterému byla zadní část připomínající láhev od Coca-Coly dále přizpůsobena. Naproti tomu žádná novinka není v oblasti výfuků. "Výfukové plyny budou směřovány dále dozadu. To si McLaren uchoval."


"Nepoužívají žádné systémy s tunely jako například Red Bull." Dále si na voze zkušené oko Garyho všimlo menších výfukových portů. A jejich důvod? "Výfukové plyny se díky nim dostavájí rychleji ven a generují tak vyšší přítlak, když se pak střetávají s brzdovými kanálky. Celkově to vypadá, že McLaren udělal dobrý krok dopředu."

Představení McLarenu MP4/28
Představení Ferrari F138
Představení Sauberu C32

Hodnocení dalších letošních vozů Garym Andersonem:
Ferrari F138
Sauber C32

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy