Button si přeje změnu provozního rámce pneumatik, bylo by to férovější vůči všem

McLaren | foto: McLaren

Jenson Button si přeje, aby příští pneumatiky Pirelli fungovaly za širšího rozsahu pracovních teplot. Podle něj by to pro týmy vytvořilo férovější soutěžní prostředí.

Nepředvídatelné chování směsí na počátku sezóny vedlo k tomu, že úvodních sedm velkých cen vyhrálo sedm různých pilotů. Výkony týmů při poznávání pneumatik a snahu vyždímat z nich maximum byly jako na houpačce.

Například Mercedes se trápil v Malajsii, kde vyhrál Fernando Alonso naháněný Sergiem Pérezem, v Číně však německá stáj najednou dominovala a s Nicem Rosbergem se dočkala svého prvního novodobého vítězství.

"Myslím, že by bylo příjemné, kdyby se pracovní rámec pneumatik trochu změnil. Stejně jako mnoho ostatních týmů jsme se trápili s tím, abychom je přiměli k fungování a dostali do správné oblasti. Zkrátka potřebujeme širší pracovní rozsah pro všechny," uvádí Button pro Autosport.

"Je to pak o něco více fér. Někteří kluci měli při práci s pneumatikami se svými vozy na počátku roku štěstí, jiní kliku neměli. Je tak těžké nalézt způsob, jak dostat pneumatiky do správného rozmezí. Musíte dramaticky změnit svůj vůz v oblasti chlazení, aby fungovaly," pokračuje pilot McLarenu.


Jenson Button s tvrdou směsí pneumatik Pirelli v Brazílii (foto: McLaren Mercedes)

Pirelli však za loňskou sezónu chválí, přispělo k zajímavějším závodům - až na ty ke konci, v nichž se stavělo pouze jednou: "Myslím, že degradace pneumatik nebyla po celý rok vůbec špatná. Nový asfalt věci při jednozastávkových strategiích změnil - což fungovalo v USA. V ostatních případech to už tak vzrušující nebylo. Myslím, že Pirelli a FIA tlačí na vyšší degradaci."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 14 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy