Pirelli by chtělo rozšířit nabídku směsí ze čtyř na osm, příští rok "hodně věcí" změní

Pirelli | foto: Pirelli

Pirelli by rádo rozšířilo svou nabídku pneumatik pro týmy Formule 1, aby nedocházelo na okruzích s nízkou degradací k jednozastávkovým závodům - jako tomu bylo minulý víkend v Indii.

Italský dodavatel má v současnosti ve svém portfoliu čtyři směsi pro suché závody: super-měkkou (super-soft), měkkou (soft), středně-tvrdou (medium) a tvrdou (hard). Ty však dle sportovního ředitele Paula Hemberyho nestačí pokrýt celou škálu povrchů, konfigurací a teplotních podmínek tratí v průběhu sezóny.

"Měli bychom rádi větší nabídku směsí, abychom měli k dispozici širší škálu řešení pro každou trať pro zajištění dvou- či třízastávkových strategií. U čtyř směsí musíte vždy činit nějaké kompromisy," popisuje Hembery pro Autosport.

"Mohli bychom to dokázat minimálně s osmi směsmi: s nízkým a vysokým provozním rámce pro každou ze čtyř směsí, které máme nyní," pokračuje.

Pirelli momentálně dokončuje specifikace pneumatik pro rok 2013, kdy mu končí smlouva s F1. S týmy o rozšíření svého portfolia hladkých pneumatik zatím nejedná, ale má o tom v plánu s nimi i s FIA pohovořit, protože strategie se v průběhu sezóny stále zjednodušují.


Současná nabídka Pirelli: čtyři směsi pro suché a dvě pro mokré závody (foto: Pirelli)

"Týmy se stále zlepšují. Snaží se snížit opotřebení a degradaci a my se je snažíme zvýšit, takže pracujeme v opačném směru. Inženýři v týmech jsou skvělí. Na začátku sezóny se pneumatiky hodně komentovaly, inženýři ale nic neříkali.

Uvědomovali si, že 'pokud začnu dominovat v této technické výzvě, budu ve výhodě.' Příští rok změníme hodně věcí. Bude to stačit? Uvidíme. Snad zažijeme vzrušující začátek sezóny," dodává Hembery.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 16 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy