Domenicali: Žádná hvězda na obzoru

Ferrari | foto: Scuderia Ferrari

Šéf závodní stáje Ferrari Stefano Domenicali upozorňuje na nedostatek nových talentů ve Formuli 1. Příčina? Nedostatek testování.

To, že během jediného testu uprostřed sezóny - události, která se příští rok nebude opakovat - dala většina týmů v Mugellu příležitost svým závodním pilotům, omezuje šance mladých jezdců na to, aby se prosadili.

Příležitost testovacím jezdcům poskytli pouze Caterham (Rodolfo Gonzales), Force India (Jule Bianchi), Lotus (Jerome d'Ambrosio), McLaren (Oliver Turvey a Gary Paffett) a Williams (Valtteri Bottas). Právě Ferrari společně s Marussií, Mercedesem, Red Bullem, Sauberem a s Toro Rosso, testovalo pouze se svými závodními jezdci (viz naše Shrnutí testů v Mugellu).

"Nebudu hovořit negativně o současných pilotech, je však jasné, že nepozorujeme žádnou vycházející hvězdu, jako tomu bylo v minulosti," popisuje Domenicali.

"Pokud nezorganizujeme v F1 více testů, problém se zvětší. Proto se snažím přesvědčit ostatní, že si musíme uvědomit klíčovou důležitost testování - nejen pro vývoj vozu a týmu, ale i pro novou generaci pilotů, kteří nebudou mít šanci růst a být viděni.

Podporujeme riziko, že bez testování se neukážou žádné nové hvězdy, protože přijdou bez řádných zkušeností. Budou dělat chyby a budou pod tlakem," dodává Domenicali.


Domenicali s hvězdou Ferrari - Fernandem Alonsem (foto: Scuderia Ferrari)

Kvůli řešení se před 2 lety týmy F1 dohodly na testování mladých pilotů, do nichž nemůžou nasadit žádného ze zkušených zavedených jezdců. Cílem je dát příležitost mladíkům, kteří odjeli v F1 maximálně tři závody.

Na místu a času tohoto testu se však letos neshodly - tři týmy (HRT, Marussia a Williams) již testovaly v Silverstone, další (Ferrari, Force-India, Mercedes) si mladíky vyzkoušejí během tří dnů po Velké ceně Itálie v Magny-Cours a zbytek (McLaren, Red Bull, Toro Rosso) jim dá příležitost 4. listopadu v Abú Zabí.

Pozn.: Týmy Caterham, Lotus a Sauber zatím stále neupřesnily, kde budou s mladíky testovat. Je možné, že nastoupí rovněž v září v Magny Cours.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 1 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy