Fígl Red Bullu se FIA nelíbí, připravuje objasnění a donutí jej ke změně

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Red Bull bude podle Autosportu před Velkou cenou Maďarska Mezinárodní automobilovou federací (FIA) donucen ke změně mapování motorů Renault RS27, které pohánějí jeho monoposty.

Týmy obdrží další technickou směrnici, FIA hodlá pravidla objasnit do 48 hod. V ní bude jasně uvedeno, že to, co dělal rakouský tým, již dále nebude legální.

Zřejmě stanoví specifické limity na to, jak velký krouticí moment může být využíván v daných otáčkách. Red Bull využíval podstatně menší krouticí moment, než byl ve středních otáčkách dostupný.

Díky tomu omezil protáčení kol za mokra a zároveň umožnil pumpovat více vzduchů skrze motory - opožděný zážehu a horkému foukání pomáhalo zvýšit aerodynamický výkon zadní části monopostu.

Ačkoliv technický delegát FIA Jo Bauer považoval mapy využívané Red Bullem v Německu za nelegální, závodní komisaři s ním nesouhlasili - nepřijali však ani vysvětlení týmu. Jeho šéf Christian Horner se snažil vše zamést pod kobereček s tím, že nikdy neměl nejmenší pochyby o tom, že pravidla neporušují.

"Žel, když máte rychle auto, pak jsou nevyhnutelně pokládány otázky. F1 je soutěživým byznysem. Pravidla jsou dostatečně černobílá a komisaři byli po zhlédnutí důkazů a dat plně spokojeni. To už je nakonec přirozenou povahou Formule 1. Samozřejmě, že ostatní týmy budou vždy spekulovat," řekl Horner.


Šéf závodního týmu Red Bullu - Christian Horner (foto: Red Bull Racing)

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 37 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy