Jízda v prudkém dešti? Alonso i Vettel se shodují: Rozhodně žádná zábava!

Red Bull | foto: Pirelli

Fernando Alonso se na tiskové konferenci nechal slyšet, že si dnes zábavy na trati příliš neužil. Jaké to pro jezdce je, jezdit v podmínkách, kdy téměř nevidíte špičku vlastního auta?

Podle Fernanda Alonsa je problémem v takových podmínkách především to, že neznáte stav tratě. "Bylo to podobné jako v Silverstone. Čekáte pět minut v garáži a když vyjedete, máte na trati úplně odlišnou přilnavost a voda je na místech, kde byste ji vůbec nečekali," uvedl.

Jedinou možností je podle něj tedy pamatovat si, kde stojí voda, jak moc můžete tlačit a snažit se cítit co nejépe, kde má vůz přilnavost. Když totiž vyjedete do nového kola, čeká vás překvapení za překvapením. "Nebylo to jednoduché pro nikoho, v zatáčce šest jsme se potýkali s aquaplaningem a rozhodně to nebyla zábava," nechal se slyšet Španěl. 

Jízdu v dešti a ve stojaté vodě popsal také Sebastian Vettel, podle kterého to rozhodně není moc hezký pocit.

"Pochopitelně stále něco vidíte. Není to tak, že můžete zavřít oči a bude to to samé. Stále vidíte, co se na trati děje a kam jedete - nepotřebujete mapu, abyste zjistil, kde jste. Nicméně všechno, co vidíte, je jen přední část nosu vašeho auta. Všude kolem jsou "řeky" vody a jsou tam pravděpodobně jen dvě dráhy - jedna na pravou a druhá na levou stranu," popisuje. 

"Pokud jste v jedné z těch dvou závodních drah, jste víceméně v pořádku, ale pokud se dostanete trošku více doleva či o něco víc doprava, dostal jste se do potíží a čeká vás aquaplaning. A jakmile se to stane, jste už jen spolujezdcem a není moc věcí, které můžete udělat," komentuje takovou jízdu Němec.

Vettel se do rádia zlobil, že jej v Q3 brzdil Webber, na konferenci už však svého týmového kolegu bránil - nemohl ho prý pořádně vidět (foto: Red Bull Racing)

Jakmile potom jednou začnete brzdit a vodní tříšť se zmenší, je to podle něj mnohem lepší, ale zároveň dodává, že čím blíž jste autu před vámi, tím je situace horší a to i v případě, když jste čtyři až pět sekund za ním (na rovinkách). 

"Pokud jste první auto na trati a nikdo není před vámi, není to tak velký problém. Pořád musíte zvládnou cestu po loužích a řekách, ale alespoň vidíte, kam jedete. Není to příjemný pocit, ale je to prostě tak," doplnil.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy