Vettel: Nejtěžší je to, co fanoušci nevidí

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Sebastian Vettel v rozhovoru pro oficiální stránky Formule 1 prozradil, koho obdivuje, jaké to je být slavný, žít svůj sen a jaká to vše přináší negativa.

Sebastian Vettel, dvojnásobný mistr světa, rekordman co se úspěšnosti nejmladšího pilota týče a oblíbenec mnohých fanoušků. Nic však není černobílé a být slavný tak nepřináší jen samé klady. Jaké jsou podle něj ty zápory?

"To, co lidé nevidí. Vidí vás v autě, závodit, a pokud se vám daří, podporují vás. Co nevidí, je však ta spousta práce, která stojí za tím, být na takové úrovni - disciplína, denní trénink, dřina, překonání vašich vlastních pokušení a boj s náladami. To jsou psychické nástrahy, které navenek nevidíte," uvedl Němec.

Dodal, že však existuje také intelektuální výzva v podobě setkání s inženýry. "Musíte být na stejné úrovni, jako oni, rozumět tomu, co se děje po technické stránce v téměř laboratorním prostředí. Tyto aspekty jsou fanouškům skryty. Když zapnete televizi a koukáte na kvalifikaci, můžete si říkat, že to nic není - jen pár kol. Ale dostat se tam je čtyřiadvacetihodinový maraton po dobu minimálně deseti měsíců," vypráví.

Žije svůj sen a je si toho také vědom. Přesto podle něj to není takové, jak by se mohlo zdát. "Vždycky sníte o tom závodit a získat co největší respekt. Ten život, který k tomu patří, o tom však nesníte, protože nemáte tušení, jaké to vlastně je. Neustále cestujete, pracujete non-stop, máte málo času pro sebe a ještě méně času pro kamarády a rodinu," popisuje.

Ihned ale dodává, že nechce být špatně pochopen, ten život má rád, vybral si ho a neměnil by. Závodění mu zkrátka dává nejvíce uspokojení. Přiznává ale, že to, co k tomu patří, a je málokdy vidět zvenčí, není zrovna nejjednodušší žít. Podle něj zkrátka není všechno zlato, co se třpytí.

Proto také obdivuje lidi, kteří si jdou vlastní cestou. Pokud totiž půjdete jen ve stopách druhých, budete zapomenuti. "Obdivuji lidi, kteří jsou nohama na zemi a nedbají na pomluvy. Kimi Räikkönen, například. Ať už ho máte rádi nebo ne, žije si svůj život. Dělá jen věci, které mu za to stojí a nesnaží se být miláčkem všech. Alespoň tak to vypadá," nechal se také slyšet.

Fanoušci a média jsou další z věcí, které musí jezdec zvládat (foto: Red Bull Racing)

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 7 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy