FIA zakázala využívání DRS při žlutých vlajkách

Caterham | foto: Caterham F1 Team

Piloti nebudou moci při žlutých vlajkách využívat systém pro snížení přítlaku (DRS) na zadního křídla. FIA podle Autosportu objasňuje pravidla a snaží se tak zabránit kontroverzím, jaké jsme viděli například ve Valencii u Michaela Schumachera.

Německý závodník tam musel vysvětlit své počínání komisařům a ti poté usoudili, že zpomalil, přestože měl na chvíli DRS aktivováno. To vyvolalo vlnu diskusí, protože Sebastian Vettel a Felipe Massa byli za podobných okolností v Barceloně penalizováni.

Charlie Whiting pilotům vysvětloval, že podstatné je prokazatelné zpomalení v daném sektoru, přičemž využívání KERSu či DRS má až druhotný význam. Aby však nedocházelo ke zmatkům za těchto situací, FIA pokaždé znemožní využívání DRS, budou-li vyvěšeny žluté vlajky. Do této doby neexistovalo pravidlo, kvůli němuž by piloti DRS při žlutých vlajkách nemohli využívat.

Platnost nového nařízení v praxi jsme mohli poprvé pozorovat v Silverstone po kolizi mezi Pastorem Maldonadem a Sergiem Pérezem - ačkoliv vozy byly za DRS zónou mimo trať, nikdo tento systém nemohl využívat, o čemž jsme byli informováni v oficiální grafice během přenosu.


Daniel Ricciardo s aktivovaným DRS (foto: Scuderia Toro Rosso)

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy