Jsou všechny pneumatiky skutečně stejně kvalitní? Pirelli se brání kritice

Pirelli | foto: Pirelli

Sportovní ředitel Pirelli Paul Hembery se brání nařčení, že vyrábějí pneumatiky, jejichž kvalita je v každém závodě jiná.

Odborný poradce Red Bullu se nedávno do Pirelli opřel s tím, že dodávají pneumatiky o kvalitě, která se tým od týmu a závod od závodu liší. Hembery proto pro list El Confidencial vysvětluje, jak přísnými kontrolami kvality musí jejich výrobky procházet.

Jaká je pravděpodobnost, že by pro některý vůz byly dodány méně kvalitní pneumatiky? "Myslím, že statisticky by ta pravděpodobnost byla jedna k miliardě." Pirelli si navíc týmy nevybírá: "Nerozhodujeme o tom, jak jsou přidělovány, jedná se o náhodný proces."

Mohlo by se však stát, že by jen jedna z pneumatik byla horší? "Velmi těžko - ta šance je kvůli naším kontrolám kvality velmi nízká. U každé pneumatiky můžete vysledovat, kdy byla vyrobena, jakým procesem a s jakými ingrediencemi... z pohledu konzistence máme ten nejpokročilejší systém řízení jakosti na světě.

Skutečně jsme za pneumatiky chváleni. Zatím nám nikdo nepoukázal na něco, na co bychom se měli zaměřit - to je vše, co k tomu můžeme říci. Pokud se někdo formálně zmíní o problému, můžeme mu odpovědět," vysvětluje Hembery.

Pirelli podle něj žádnou oficiální stížnost nedostalo, byť v dotazu novinářů padlo i jméno Michaela Schumachera: "Máme zprávy všech pilotů a týmů po každém závodě - nikdo se o tom ani nezmínil. Nemůžeme řešit problémy, na které nikdo nepoukazuje."


Podle Hemberyho si na kvalitu pneumatik Pirelli zatím nikdo oficiálně nestěžoval,
považuje ji za ukázkovou (foto: Pirelli)

"K lidské chybě samozřejmě může dojít, máme však velmi propracované systémy kontroly 100 % pneumatik - ne jen rentgenové, ale i takové, o nichž nemůžu ani hovořit, protože podléhají nejvyššímu utajení.

Můžu akorát říct, že kvalita je ukázková. Ve skutečnosti jsme se nesetkali vůbec s žádným selháním pneumatiky, což je ve Formuli 1 něco nového, jak nám bylo řečeno," dodává Hembery.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 11 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy