Frustrovaný McLaren věří, že se z chyb z úvodu sezóny poučil

McLaren | foto: McLaren

Šéf McLarenu Martin Whitmarsh po sérií zklamání věří, že se jeho tým poučil z chyb z úvodní části sezóny a že se již nebudou opakovat.

McLaren kvůli nim přišel v úvodních pěti závodech o slušnou porci bodů, kvůli té z Barcelony musel Lewis Hamilton po vítězství v kvalifikaci startovat z posledního místa. Podle Whitmarshe tým strávil před Monakem čas rozborem chyb a jejich eliminací a věří, že se nyní jsou již záležitostmi minulosti.

"Věřím, že jsme se s chybami, jichž jsme se dosud dopouštěli, vypořádali, a že jsou věcmi minulosti. Uvědomuji si, že při tlaku, kdy se pokoušíte v F1 vyhrát, vždy existují věci, nové věci, o které se můžete spálit, takže musíme být bdělí, pečliví a opatrní," říká Whitmarsh.

"Nemyslím si ale, že bychom někdy mohli být spokojení říkat si, že jsme vše vyřešili a že se proto nic znovu letos nemůže přihodit, to by bylo hloupé. Podle mě jsme provedli škálu změn v týmu, abychom se vyrovnali s určitými potížemi, s nimiž jsme se setkali.

Všichni v této společnosti si uvědomují, že drobné lidské selhání z jejich strany může způsobit v kterémkoliv zbývajícím závodě sezóny problémy, tato klíčová věc není nikomu cizí."


Lewis Hamilton se v Barceloně probíjí vpřed (foto: Vodafone McLaren Mercedes)

V telefonickém rozhovoru s novináři se znovu ohlédl za Barcelonou a ocenil Hamiltonův výkon: "Poslední závod byl z mnoha důvodů pro tým zklamáním, ale Lewis by si z něj měl odnést - a myslím, že i odnáší - velmi dobrý pocit kvůli tomu, co letos dosáhl.

Ačkoliv se nedopustil chyby, dostal velmi přísnou penalizaci. Na okruhu jako je Barcelona, kde je předjíždění velmi obtížné i s DRS, je podle mě velmi snadné pociťovat frustrace.

Tým jej pak požádal o to, aby jel na dvě zastávky kvůli tomu, jak obtížné je probíjet se polem. Nakonec musel dokončit závod s velmi pečlivou a omezenou práci s pneumatikami - včetně 31 kol [v jednom stintu], což bylo více, než dokázal kdokoliv jiný."


Na startovním roštu před Velkou cenou Španělska (foto: Vodafone McLaren Mercedes)

"Měl by si odnést dvě věci: zaprvé vědomí, že auto má na vítězství v kvalifikaci, a zadruhé, že on má rychlost i schopnosti na to vítězství. Byl v přední řadě ve všech závodech a jeho jezdecké umění poukazuje na větší vyspělost, schopnost mít věci pod kontrolou a disciplínu, než jsme vídávali dříve.

Takže si myslím, že to byla fantastická jízda. Nikdo - ani on, ani já ani kdokoliv jiný - podle mě nevěří, že přišel o své způsoby vedoucí k vítězství. Na lídra šampionátu ztrácí osm bodů, bitva je tedy široce otevřená a musí se sám považovat za velmi vážného kandidáta na vítězství v Monaku, v mnoha dalších závodech i v letošním šampionátu," dodává Whitmarsh.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 4 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy