Týmy se do kopírování dvojitého DRS systému Mercedesu neženou

Mercedes | foto: Daimler AG

Týmy po vyjasnění pravidel kolem dvojitého systému DRS, s nímž přišel Mercedes, nespěchají s vývojem vlastních verzí.

Výhodou tohoto systému, který snižuje pomocí F-kanálu přítlak na předním i zadním křídle, jsou především kvalifikace. Po neúspěšném protestu Lotusu v Číně soupeři zvažují, zda své omezené zdroje vrhnout do této oblasti, jejíž přínos je v závodech mizivý.

"Oni to zoptimalizovali a vydělávají na tom, my se nyní nevyhnutelně vrhneme na vlastní řešení. Ale jako u všech dílů, své místo na voze si v rámci balíku musí zasloužit. Není zaručeno, že to u všech vozu podstatně sníží časy na kolo," uvádí šéf Red Bullu Christian Horner.

McLaren s podobným řešením také nespěchá, jeho šéf Martin Whitmarsh dokonce předpokládá další technické spory kolem návrhu DRS: "Myslím, že kontroverze kolem DRS bude pokračovat, my však máme celou škálu vývojových priorit a budeme pokračovat v navyšování výkonnosti v závodech.

Ujistíme se, že do poslední novinky nevrhneme neúměrné množství zdrojů. Určitě jim [Mercedesu] to dobře funguje. Jenže ani v závodě bez DRS nebyli moc pomalí, viďte?"

Zařízení je jednoduché a poměrně levné - v podstatě se jedná jen o protažení kanálu vedoucího vzduch vozem, jenže když s tím není počítáno od samotného počátku vývoje, pozdější nasazení na vůz není jednoduché.


Týmy se zatím do vývoje dvojitého DRS po vzoru Mercedesu bezhlavě nevrhají
(foto: Red Bull Racing)

Ross Brawn se v Malajsii zmínil, že jim to v kvalifikaci dalo přibližně 0,2 sec na kolo, což není problém dosáhnout s běžnými vylepšeními v jiných oblastech. Týmy se možná rozhodnou, že se touto cestou letos nevydají, protože vyladění takového systému F-kanálu odtrhávajícího proudění na předním křídle při současné absenci testování, může být náročnější než optimalizace jiných částí jejich balíků.

Hlavní designér Sauberu Matt Morris například v Číně uvedl, že se by se to jeho týmu zřejmě nevyplatilo: "Zkoumáme ten systém a snažíme se ho plně vyhodnotit, jeho přínosy v časech na kolo nebo v kvalifikačních časech na kolo versus náklady. Myslím, že momentálně to pro nás není výhodné. Pravděpodobně utratíme své peníze za konvenčnější snižování časů na kolo."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 5 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy