Rozhovor s de Villotaovou: Jaké to je být jedinou ženou v F1?

De Villota, Maria | foto: Maria de Villota

Přečtěte si krátký rozhovor s novou testovací jezdkyní týmu Marussia, Mariau de Villotaovou. V krátkém telefonickém rozhovoru mluvila s redaktory F1 Racingu.

Maria, blahopřejeme k získání místa u týmu Marussia. Jaké jsou vaše očekávání ohledně toho, že se připojíte k týmu?
Spousta zkušeností. Je toho hodně, co se v F1 můžete naučit. Tento rok bych se chtěla zaměřit na to, abych získala co možná nejvíce zkušností s tím, jak tým pracuje s autem. Budu mít také nějakou práci na simulátoru a pak ke konci roku bych se měla zúčastnit testu nováčků v Abu Zabí.

Budete s týmem na každém závodu?
Ano, budu na každém letošním závodu. 

Vloni jste testovala Renault R29 F1, jaké to bylo?
Byla jsem prostě ohromená. Ujela jsem více než 180 mil a bylo to fantastické. Monopost F1 je tak citlivý. Pocit, který jsem z té jízdy měla, se nepodobal ničemu, co bych kdy předtím zažila v autě. S ostatními auty, se kterými jsem kdy jela, jsem musela být docela agresivní, ale monopost F1 jsem mohla řídit hladšeji.

Asi se už nemůžete dočkat, až ho budete zase řídit, nebo?
Jak to jednou zkusíte, tak to chcete zkusit znovu.

Momentálně jste jediná žena v F1. Má to nějaké výhody nebo nevýhody?
Hm, má to dvě strany. Jedna je, že vyčníváte z řady, takže se vám dostává více pozornosti od medií a sponzorů. Na druhou stranu jste neustále dotazováni a musíte neustále dokazovat, že si zasloužíte být tam, kde jste. Není vždy dobré být odlišný, ale dělala jsem to celý život a vždycky jsem se pohybovala v okruhu mužů.

Váš otec, Emilio, závodil v F1 v 70. letech - dal vám nějakou radu?
Jedinou věcí, kterou mi řekl, bylo, že se nemám moc smát. Zní to zvláštně, ale já jsem šťastná, v pohodě a on nechtěl, aby si lidé v F1 mysleli, že to neberu vážně. Vlastně jsem hodně soustředěná a vážná co se mé práce týče.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy