McLaren se vyrovnal Williamsu

McLaren | foto: McLaren

Podle mnohých připomíná dvojice McLarenu Hamilton/Button legendární dvojici Senna/Prost. Týmový šéf Martin Whitmarsh se ale neobává, že by musel do interního souboje mezi svými jezdci zasahovat.

Dvojité vítězství v kvalifikaci na GP Malajsie bylo pro McLaren historickým mezníkem. Pro klasickou britskou stáj to bylo již 61. postavení v čele startovního roštu s oběma vozy. Tím se McLaren vyrovnal Williamsu, který má taktéž na svém kontě 61 doublu v kvalifikaci. Pouze Ferrari je v této statistice na tom lépe (jejich vozy obsadily kompletní první řadu 70.). 

McLarenu se naposledy v sezoně 2007 podařilo, aby jeho vozy obsadily první řadu dvakrát po sobě (Kanada/USA) - tehdy byl Lewis Hamilton před Fernandem Alonsem. V letech 2010 a 2011 se McLarenu nepodařilo obsadit kompletní první řadu v žádném závodě.

Z pohledu kvalifikací se tedy McLarenu vstup do sezony velmi vydařil: "Roky 1988 a 1989 by se s tím snad daly srovnat. I v roce 1998 jsme zažili dobrý vstup do sezony. Letos jsme se začátkem také spokojeni," říká Whitmarsh.

V letech 1988 a 1989 startovali Ayrton Senna a Alain Prost ze 32 možností hned 23krát oba z první řady. To znamená, že měl McLaren neuvěřitelnou 72% úspěšnost na zisk kompletní první řady. Tehdejší týmový šéf, Ron Dennis, ale musel řešit jeden problém. V týmu měl dva vyrovnané jezdce, kteří spolu sváděli velmi těsný duel.

V sezoně 2007 McLaren získal kompletní první řadu také dvakrát po sobě

Whitmarsh se ale neobává, že by musel do souboje mezi Hamiltonem a Buttonem zasahovat: "Myslím, že je docela obtížně zasahovat do vzájemného duelu mezi jezdci. Oba chtějí vyhrát. V předešlých letech sice byly určité momenty, kdy jsem byl na boxové zídce nervozní, ale jezdci musí sami vědět, jak spolu vyjít. Mohou spolu bojovat. To se také od nás, jako týmu, čeká."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 6 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy