Webber předčící Vettela přiznává: Na výfukové difuzory jsem si nikdy nezvykl

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Mark Webber si nikdy nezvykl na minulé generace vozů Red Bullu, které generovaly na zádi obrovský přítlak díky foukání výfukových plynů do difuzoru. Letos je po změně pravidel a s tím souvisejících jízdních vlastností vozů mnohem konkurenceschopnější.

Před letošním rokem FIA sáhla nejen k omezení v mapování motorů a v řídicí jednotce, ale také omezila pozice koncovek výfuků, která nesmí být u podlahy a musí směřovat minimálně o 10 ° vzhůru. Vozy i přes veškeré snahy designérů na zádi nemají tolik přítlaku, jako loni.

To je voda na mlýn Marka Webbera, který se s foukáním do difuzoru nikdy nesrovnal a jeho týmový kolega jej drtil tím více, čím více se rozvíjelo využívání horkých plynů. Letos se však situace se změnou pravidel mění – Australan vyhrál obě kvalifikace a v šampionátu má na Vettela náskok 6 bodů.

"Vozy s výfukovým difuzorem, to už byly extrémní kousky," uvádí Webber pro Autosport a vysvětluje: "Byly velmi, velmi odlišné při nájezdu do zatáček, velmi citlivé na otáčky, což podstatně změnilo vyvážení a já jsem si na to nikdy nezvykl.“


Letošní změna u Red Bullu: Webber před Vettelem na dráze i v šampionátu
(foto: Red Bull Racing)

V úvodu sezóny 2012 podává mnohem lepší výkony ve srovnání se svým týmovým kolegou a i s vozem je spokojenější: „Nyní se auta mnohem více podobají tradičním závodním vozům.

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 12 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy