Red Bull odchodu z FOTA litovat nebude

Red Bull | foto: Red Bull Racing

Šéf Red Bullu, Christian Horner, tvrdí, že jeho tým nelituje odchodu z Formula One Teams' Association (FOTA), i když Ross Brawn z Mercedesu řekl, že tento odchod byl "krátkozraký".

Red Bull (zde a zde) a Ferrari (zde) vloni v prosinci opustili FOTA a rychle je následovaly Toro Rosso a Sauber. FOTA tak má již jen sedm členů. Minulý měsíc řekl šéf Mercedesu, Ross Brawn, následující: "Myslíme si, že to velká škoda, že jsme ztratili členy FOTA, protože si myslím, že bychom toho mohli litovat." Když se ESPNF1 zeptalo šéfa Red Bullu, Christiana Hornera, jestli neví, kam tím Ross Brawn mířil, tak řekl: "Ne tak docela." 

"Myslím, že problém FOTA je ten, že se ztratil její smysl a musela řešit problémy, které přesahovaly její kompetence. Proto jsme se rozhodli pro tento čas z FOTA vystoupit a přejeme jim vše nejlepší do budoucnosti. S naším rozhodnutím jsme velmi spokojeni. Raději budeme sami strůjci svého osudu než být momentálně členy FOTA," nevylučuje možnou budoucí znovu účast ve FOTA Horner. 

FOTA vznikla v roce 2008 za účelem, aby týmy mohly společně vyjednávat s FIA a Formula One Management (FOM) ohledně snižování nákladů. V roce 2009 se nad FOTA napřed stahovala mračna, nakonec se jí ale podařilo vyjednat Concorde Agreement 2009. Horner si však myslí, že FOTA měla vloni tak velký vliv na konkurenceschopnost aut, že už to bylo neúnosné.

"Samozřejmě konkurenční charakter týmů ztěžuje dosažení shody. Takže, když se FOTA snažila zasahovat do oblastí, které přímo ovlivňují konkurenceschopnost, tak to bylo sporné a náš odchod byl neodvratitelný."


Že F1 není jen o formulích nám zde dokazuje Mark Webber, jeho šéf o tom mluví v čláku...
(foto: Red Bull Racing)

Aktuální Concordská smlouva vyprší v roce 2013 a jednání mezi týmy a FOM by měla nabrat na obrátkách tento rok. Když byl však Horner dotázán, jestli by nebylo lepší, aby týmy s Berniem Ecclestonem vyjednávaly společně, tak řekl: "Jsou zde dva pohledy na tuto situaci. Znovu říkám, že si myslím, že je těžké dosáhnout společné pozice, protože v každé skupině mají lidé různé náhledy na věc."

Doporučit článek

Diskuze:

Počet příspěvků: 2 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy